Amiant

Les escoles també es veuen afectades per l’amiant que hi ha a les proximitats dels centres educatius. Foto: FAVB

Comença l’època de portes obertes a les escoles. Milers de pares i mares visitaran els centres als quals volen portar els seus fills. Aprofitant aquestes dates, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha reiterat les seves demandes respecte a la presència d’amiant als centres educatius. El col·lectiu vol que es faci públic el cens d’escoles on s’ha detectat aquest component químic que té riscos per a la salut infantil. De moment no hi ha resposta de les institucions.

“Volem un cens en condicions, amb un criteri unificat que permeti retirar l’amiant dels centres”, explica l’integrant de la FAVB Miguel Moreno. El membre de la federació recorda que el 2017 el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va revelar que almenys en 291 escoles hi havia estructures fabricades amb aquest component potencialment cancerigen. Així mateix, en aquell càlcul no s’hi incloïa Barcelona, l’indret on més escoles hi ha.

Tot i la xifra, el Departament no va dir quines escoles en concret eren les afectades. “Volem saber quines són perquè els pares puguin decidir si portar-hi els seus fills”, afirma Moreno. És per tots aquests motius que la setmana passada la FAVB va demanar públicament que la Conselleria d’Educació de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona facin pública “la relació d’escoles amb presència d’amiant i que identifiquin els casos en què n’hi hagi en un radi de cent metres al voltant del centre escolar”.

Manca de dades

Certament, en el cas de la capital catalana no només és important saber si hi ha amiant a les mateixes escoles. “En moltes ocasions, hi ha centres on l’amiant es troba en edificis adjacents, i com que són privats és més difícil accedir-hi”, afirmen des de l’Associació Federada de Familiars d’Alumnes de Catalunya (aFFaC).

Fa dos anys, l’organisme va intentar fer un cens pel seu compte de les escoles amb amiant, però es va trobar amb dos inconvenients que han provocat que no pogués concloure aquella tasca. El primer va ser l’arribada de la pandèmia i el segon la manca de dades. “No hi ha informació sobre aquest tema i els centres no saben si hi ha amiant a les canonades o als edificis propers”, expliquen des de l’aFFaC.

Amb tot, no es pot dir que les institucions públiques no estiguin actuant contra l’amiant. De fet, està en tramitació una llei per acabar amb aquest material a Catalunya. L’anomenada Llei catalana per a l’erradicació de l’amiant començarà a ser redactada a finals de febrer, després de passar per una fase de consulta prèvia. Malgrat això, des de la FAVB reclamen que, “mentrestant, l’administració actuï” per preservar la “futura salut dels infants”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram