La Memòria de les Llambordes

Un dels tallers que han fet possible el llibre. Foto: Llibreria Llavors

Que la pandèmia va ser el desllorigador de moltes coses no és pas nou. A l’Hospitalet de Llobregat, una de les coses que va fer brotar és el llibre La Memòria de les Llambordes, una iniciativa de la Llibreria Llavors i del mitjà digital Districte 7, que s’ha publicat recentment.

I diem que va brotar perquè la gènesi d’aquesta obra que recull la història i la memòria dels veïns dels barris de Collblanc i la Torrassa se situa en aquells mesos d’incertesa i de soledat per a moltes persones. Així ho explica Noelia Domínguez, de Llavors, al Línia. “Encara en pandèmia, venia molta gent gran a conèixer la llibreria i, de pas, a fer petar la xerrada una estona”, rememora la llibretera.

En aquelles converses sorgien records, anècdotes i vivències que, per als responsables de Llavors, no podien caure en l’oblit. “Vam pensar que podíem fer alguna cosa”, relata Domínguez.

Dit i fet. Va ser en aquest moment que van aliar-se amb Districte 7 per recollir tota aquella informació; aquella memòria que guarden les persones, els edificis i, com diu el nom del projecte, les llambordes.

La Memòria de les Llambordes

El llibre imprès. Foto: Twitter (@joandema)

Trobades enregistrades

Per tot plegat, durant l’últim any han estat celebrant diferents tallers, recollides de fotos i rutes per obtenir informació rellevant sobre la història de Collblanc i la Torrassa. S’han fet uns 15 actes, assenyala Domínguez, que han estat registrats perquè, en un futur pròxim, puguin ser consultats al web de la iniciativa, com a llegat etnogràfic dels barris. “Sorgien records de festes populars, de tradicions antigues, d’esdeveniments esportius i d’altres que havien marcat la vida dels barris”, apunten des del citat mitjà digital.

El projecte va comptar amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat, però no de l’Ajuntament de l’Hospitalet, que, segons expliquen els organitzadors, no s’ha interessat per la iniciativa.

Sigui com sigui, les trobades amb veïns han donat com a resultat la publicació d’un llibre, presentat a finals del mes de desembre a Llavors, on han col·laborat molts veïns, tant escrivint-hi com donant testimoni per nodrir de vida les seves pàgines. “És un compendi de relats amb una contextualització històrica”, defineix Domínguez, que reconeix que els hauria agradat que la població migrant d’origen estranger, la que ha arribat els últims 20 anys als barris, hagués pogut participar més en el llibre.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram