Residus

El 2021 s’ha viscut un repunt del nombre de tones de residus generats a la metròpoli. Foto: Gemma Sánchez/ACN

Tot i que les directrius europees determinen que de cara al 2025 s’ha de recollir un 55% dels residus de forma selectiva i el 2035 aquesta xifra ha d’augmentar fins al 65%, el cert és que l’àrea metropolitana de Barcelona està lluny d’assolir aquests llindars. De fet, de moment no compleix ni tan sols el límit marcat per al 2020, del 50%. Segons les darreres dades presentades aquest dimarts per l’AMB, durant el 2021 només un 38% dels residus es va recollir selectivament.

La metròpoli de Barcelona va generar 1.522.456 tones de residus –447 kilograms per habitant–, de les quals 573.648 es trobaven al contenidor que els pertocava.

Aquestes xifres representen un augment del nombre de tones generades respecte del 2020. Es tracta d’una situació normal pel fet que durant l’any anterior hi va haver el confinament i l’activitat econòmica va disminuir. L’increment, tal com explica la mateixa AMB, “es pot detectar especialment en les fraccions orgàniques i de vidre, sempre molt vinculades a l’activitat turística, sobretot a la ciutat de Barcelona”.

Municipis que no recullen bé

No es pot carregar a tots els municipis la mateixa responsabilitat pel que fa a la recollida selectiva. Dels 36 municipis de l’AMB, 28 no assoleixen les xifres que marca la Unió Europea. Només Tiana (81%), Torrelles de Llobregat (70%), Sant Just Desvern (64%), el Papiol (62%), Begues (58%), Pallejà (56%), Castellbisbal (56%) i Sant Cugat (50%) recullen segons els barems de Brussel·les.

Per altra banda, els municipis on menys recollida selectiva es fa són majoritàriament a la zona nord de l’àrea metropolitana i al Baix Llobregat. En aquesta part de la llista hi trobem Santa Coloma de Gramenet (25%), Cervelló (25%), Badalona (25%), l’Hospitalet (25%), Sant Adrià (27%), Cornellà (28%), Sant Andreu de la Barca (32%) i Viladecans (36%).

Tot i les xifres, Eloi Badia, vicepresident d’Ecologia de l’AMB, ha volgut treure pit de l’acció que està duent a terme l’organisme pel que fa a la recollida. “Seguim veient com el model que impulsem des de l’AMB, basat en una individualització més gran de la recollida, està donant resultats”, ha afirmat durant la presentació de les dades relatives al 2021 aquest dimarts. “Només cal fixar-se en els municipis que han adoptat aquests nous models, que són els que encapçalen els índexs de recollida”, ha afegit. Ara bé, Badia ha reconegut que el ritme de millora encara és “massa lent”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram