Colòmbia

La comitiva per monitorar les eleccions a Colòmbia va recórrer el món rural del país. Foto: @Aurora_Madaula

És ben conegut que la primera volta de les eleccions a Colòmbia celebrades diumenge va suposar un gir històric. El partit progressista de Gustavo Petro va quedar primera força i concorrerà a la segona volta electoral amb el populista milionari Rodolfo Hernández, que va quedar segon. Per primera vegada en dècades, un partit d’esquerres pot arribar a la presidència del país llatinoamericà.

El que menys persones coneixen és que, en el bon desenvolupament dels comicis, el món local metropolità hi va tenir una petita responsabilitat. Gairebé una desena de representants polítics i càrrecs tècnics de la regió de Barcelona van dur a terme una missió per supervisar les eleccions colombianes.

Així, entre altres, la iniciativa coordinada per la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia estava formada per Maria Petra Jiménez, regidora de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; les regidores Gemma Aristoy i Clara Quirante, de l’Ajuntament de Castelldefels; el regidor de Montmeló i vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Jordi Manils; i l’alcaldessa de Sant Celoni, Magalí Miracle.

A més, la missió comptava amb la diputada del Parlament Aurora Madaula, que encapçalava el grup, i divuit representants d’entitats socials i institucionals que formen part de la Taula.

D’aquesta manera, la nombrosa comitiva va visitar les localitats de Santander de Quilichao, Buenaventura, Cantagallo, San Pablo, Apartadó i Turbo. Tal com expliquen des del Fons Català de Cooperació Internacional, es tracta de zones que presentaven “un risc consolidat per factors com la violència o d’indicis de frau electoral”. Tanmateix, una part del grup també es va desplaçar a la capital, Bogotà, per monitorar els comicis.

La valoració de la comitiva

Segons ha declarat la mateixa Madaula, “a grans trets es va garantir el dret a vot”, però hi ha “matisos”. La diputada va destacar diferències entre el món rural i urbà pel que fa a la garantia del dret a vot.

“L’organització és molt diferent a Bogotà que en zones més apartades”, afirmava la de Junts per Catalunya. Alhora, la diputada del Parlament assenyalava que la participació va ser positiva i que, tot i que no es van detectar casos de “violència extrema durant les eleccions”, abans dels comicis sí que es van produir situacions d’aquesta mena que podrien “haver-les condicionat”. A més, la Taula va detectar casos de “compra de vots”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram