Barcelona

La renda a Barcelona va augmentar el 2021, però no va aconseguir la recuperació dels anys anteriors. Foto: Arxiu

La renda disponible per càpita de les llars barcelonines va augmentar un 4,8% el 2021 i es va recuperar parcialment de la davallada de l’any anterior arran de la pandèmia. Així es desprèn de l’informe anual de l’Oficina Municipal de Dades que publica l’Ajuntament.

L’indicador va situar-se en els 21.642 euros, un 18% més que el valor català. L’increment va ser notori en tots els districtes, excepte Sarrià-Sant Gervasi, on aquest tipus de renda va baixar un 0,9%. Els creixements més destacats van registrar-se a zones amb menys poder adquisitiu, com Ciutat Vella (9,5%) o Horta-Guinardó (6,4%). Segons el consistori, aquesta tendència és fruit d’un augment de salaris entre els nivells més baixos que van permetre reduir les desigualtats entre districtes i barris.

“Les dades ens confirmen que després del sotrac que va suposar la pandèmia el 2020, hi ha hagut una certa recuperació de la renda de les llars”, ha valorat Jordi Valls, tinent d’alcalde d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme. Alhora, ha assegurat que aquesta tendència positiva està relacionada “amb la millora salarial pels nivells més baixos”, el que des del seu punt de vista és “una bona notícia que ha ajudat a reduir les diferències existents entre districtes i barris”.

Amb tot, el districte amb un nivell de renda més alt va continuar sent Sarrià-Sant Gervasi, que amb 32.850 euros va superar el valor mitjà de Barcelona en un 52%. Per contra, el districte amb menor renda per càpita va ser Ciutat Vella (15.157 euros).

Per altra banda, tot i que el nivell de renda a Les Tres Torres, la zona amb major poder adquisitiu (37.800 euros), va multiplicar per tres i mig el del barri amb menor renda per càpita, que va ser Ciutat Meridiana (10.929 euros), aquest diferencial va ser menor el 2021 que als anys anteriors.

L’abans i el després de les ajudes públiques

Les dades també han evidenciat que abans d’aplicar-se ajudes públiques, les diferències entre els districtes eren superiors. Sarrià-Sant Gervasi tenia una renda que superava la mitjana de Barcelona en un 84%, mentre que, el districte de menor índex, Nou Barris, tenia un valor del 63% de la mitjana.

Mentre que en termes de renda disponible el districte de menor valor va ser Ciutat Vella, en renda primària el que va tenir un valor inferior va ser Nou Barris. Això s’explica per l’efecte de les prestacions, que a Nou Barris van ser més importants que a Ciutat Vella. A més, Sarrià-Sant Gervasi va ser el districte amb més proporció de rendes mixtes (35%), procedents del treball i del capital conjuntament, i menys de prestacions (14%), sent l’altre extrem Nou Barris, amb el valor mínim de rendes mixtes (18%) i màxim de prestacions (28%).

Per barris la renda gràcies a les millores salarials va tenir molt d’impacte a Torre Baró, el Raval, el Besòs i el Maresme, Ciutat Meridiana, Can Peguera, mentre que Pedralbes, les Tres Torres, Sant Gervasi i Sarrià van tenir una dinàmica negativa.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram