Foodback Mercabarna

El nou edifici on hi ha el Foodback. Foto: Àlex Recolons/ACN

Mercabarna va inaugurar ahir el Foodback, un centre pioner de reaprofitament de fruites i verdures no comercialitzables, però que són perfectament aptes per al consum de les persones. El projecte, que ha estat possible gràcies a la col·laboració i implicació de 10 entitats i de les gairebé 600 empreses del mercat central, pretén multiplicar 2,5 vegades l’aprofitament alimentari en cinc anys, passant de les 1.500 tones d’aliments aprofitats actualment a les 4.000 tones.

Lluís Fatjó, president del Banc dels Aliments, va recordar que el 20% de la població no té accés a una alimentació saludable i que això obliga a erradicar el malbaratament alimentari. El triatge dels aliments el faran persones en situació de vulnerabilitat. D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va afirmar que el Foodback és un dels llegats del projecte de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i “un pas més” en la lluita de Mercabarna contra el malbaratament alimentari, que s’ha reduït un 69% en els últims 5 anys.

“Millorar la gestió”

El centre ha tingut un cost de 800.000 euros i el seu funcionament és el següent: primer es fa el triatge de fruites i verdures excedentàries aportades per les empreses majoristes per donar-los una segona vida. Després d’aquest cribratge, que fan persones en risc d’exclusió social contractades per la Fundació Formació i Treball, el producte aprofitable és distribuït per entitats com el Banc dels Aliments a entitats socials de tot Catalunya. “És un gran pas endavant perquè ens permet professionalitzar i millorar la gestió dels excedents alimentaris donant feina a gent que ho necessita”, va destacar la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín.

La Manila Amrani, una de les persones que hi treballen des de la seva posada en marxa, va destacar la importància de la feina que hi fan triant fruites i verdures en bon estat que poden complementar la dieta de moltes famílies sense recursos. En aquest sentit, explicava que, a banda d’haver trobat una feina després de molts mesos a l’atur, hi va cada matí amb il·lusió perquè li agrada i la fa sentir útil.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram