Manifestació transportistes

Els transportistes estan mostrant aquests dies el seu malestar. Foto: ACN

Continuen la vaga de transportistes i les accions de protesta contra la pujada del preu de la benzina. Aquest matí, en l’onzè dia de vaga, els transportistes portuaris s’han manifestat al centre de Barcelona. La protesta ha començat a les 10 hores al moll de les Drassanes i a les 11 ja es trobava a la via Laietana, on s’han tallat tots els carrils de circulació. La idea és arribar fins a la Delegació del Govern espanyol per continuar demanant ajudes al sector. Paral·lelament, aquest matí prop d’un centenar de transportistes han tallat la Ronda Litoral, com també es va fer ahir. Unes protestes que fa dies que estan tenint efectes i que, per exemple, podrien acabar provocant el col·lapse del Port de Barcelona.

Sembla, doncs, que Barcelona i l’àrea metropolitana encara estan lluny de veure el final d’aquest conflicte. Segueix sent incert el resultat que tindran les negociacions entre l’administració i els transportistes. Per una part, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, digués que s’invertirien 500 milions d’ajudes en el sector i s’intentarien limitar els preus dels carburants, aquest migdia l’executiu estatal es reuneix amb els transportistes per intentar trobar una solució a l’augment de preus.

En aquest escenari, però, cal tenir en compte que no tot el sector està convidat a dialogar, tal com passa amb la Plataforma en Defensa del Transport. Aquest col·lectiu ha avisat avui que les protestes dels transportistes seguiran encara que hi hagi un acord, ja que ells estan exclosos de les negociacions. “És un sense-sentit, no entenc per què l’administració no fa front al problema, no ens truca i no ens asseu al ministeri”, ha dit en una entrevista a El Món a Rac1 el president de l’organització, Manuel Hernández.

No poder fer vaga

D’altra banda, una altra realitat és la part de transportistes que no han volgut o no han pogut fer vaga. Un d’ells és en Javier García, transportista de materials de construcció. Saber que si ell no treballa, diu, els seus clients, que són habituals, tampoc ho podran fer, és el que encara fa que cada dia surti a la carretera. “A més, si no ho faig jo, trucaran a un altre”, afirma García, qui alhora també pateix les conseqüències de la pujada de la benzina. “Cada cop es guanya menys…”, indica.

Tornant a les protestes que han sorgit entorn de la vaga, també és important recordar que les accions ja van començar fa uns dies. Un exemple són els piquets de dimarts passat, quan uns transportistes van impedir el pas dels camions al port de Barcelona. Un altre és la marxa lenta que van fer centenars de persones per la Ronda Litoral i de Dalt dilluns. En paral·lel, centenars de taxistes es van unir ahir a les protestes fent una marxa lenta, acompanyats d’alguns transportistes, des de l’Aeroport del Prat fins al Parlament. El portaveu del sindicat Élite Taxi, Tito Álvarez, va amenaçar de fer en els pròxims dies una acampada a la Gran Via.

Transportistes Gran Via

Un grup de transportistes tallen la Gran Via de Barcelona. Foto: Línia

“Explosió social”

Qui també s’ha pronunciat avui ha estat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha alertat que la situació actual “pot desembocar en una explosió social de greus conseqüències”. Sánchez Llibre ha acusat el govern espanyol de ser el responsable de la situació per la seva “manca de lideratge, que amenaça greument la supervivència d’empreses i autònoms”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram