diners en una cartera

L’increment del 8% per a aquest 2023 s’aplicarà de forma retroactiva des de l’1 de gener. Foto: Pexels

El Consell de Ministres ha donat llum verda a l’augment del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros bruts mensuals en catorze pagues. L’increment del 8% per a aquest 2023 s’aplicarà de forma retroactiva des de l’1 de gener.

El govern espanyol va pactar la pujada de 80 euros al mes de l’SMI amb els sindicats CCOO i UGT, però la decisió té el rebuig de la patronal. La CEOE s’hi va oposar, va declinar participar presencialment en les negociacions i va manifestar per escrit que només acceptava un increment de 40 euros mensuals.

L’SMI se situa en el 60% del salari mitjà

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz ha defensat que l’executiu dona així compliment a l’objectiu de situar l’SMI en el 60% del salari mitjà de l’estat espanyol i ha reivindicat que la coalició ha propiciat la “recuperació de drets” i ha “obert camí” en la seva defensa.

“L’SMI és la millor eina per combatre la pobresa laboral, la desigualtat laboral i la millor eina de gènere per caminar cap a la igualtat retributiva”, ha argumentat. Díaz ha explicat que afecta uns 2,5 milions de treballadors a l’Estat que principalment són joves i dones.

Crida als agents socials

Díaz ha fet una crida els agents socials a negociar els augments salarials dels convenis col·lectius i ho ha fet, “molt singularment”, dirigint-se a la CEOE. “El govern ja ha fet el que havia de fer”, ha dit, i ha instat sindicats i patronal a “estar a l’altura de les circumstàncies i prendre’s seriosament la compensació del poder adquisitiu”. “Aquesta crisi no l’estan causant els salaris”, ha insistit.

La vicepresidenta segona ha agraït als agents socials que “sempre hagin estat a l’altura” i ha tret ferro al fet que la CEOE no segués a negociar l’SMI. “Va fer propostes” i crec que és “molt conscient que cal compensar la pèrdua del poder adquisitiu al nostre país”, ha afirmat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram