El president de l’AMIC, Ramon Grau; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la guanyadora Martina Figueras, i l’escriptor Jordi Sierra i Fabra. Foto: Maria Cerezuela

El CaixaForum Barcelona va acollir dimecres l’acte de lliurament de premis del concurs literari AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, en una edició –la 16a– marcada de nou per l’alta participació. En total, gairebé 5.000 estudiants d’entre 14 i 18 anys de més de 300 centres educatius de Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i les Illes Balears. El concurs literari AMIC-Ficcions l’impulsa l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.

El premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2024 ha estat per a Martina Figueras Pérez, de l’INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres, pel seu relat Vençut. En segon lloc han estat premiades Violeta Cornell Pato, Marina Piany Fernandez de Larrea i Estrella Bosch Caodeferro, del Montessori Palau de Girona, per l’obra Sobrevolant la mort.

La 16a edició del concurs literari ha registrat una participació de 4.973 alumnes de 309 centres. Foto: Maria Cerezuela

En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història de les Illes Balears ha estat per a Sílvia Rigo Marí, de l’IES Mossèn Alcover de Manacor, pel seu relat Balada en atzucac; el Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per a Manuel Saiz Vidal, de l’IES Pere Boïl de Manises, amb el seu relat Ella; i el Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per a Miguel Moliner Millanes i Eva María Blasco Vidal, de l’IES Bajo Cinca de Fraga, amb el seu relat El judici d’Osiris.

També s’ha fet un reconeixement als docents per engrescar a participar els estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries. Així, el premi a la professora més motivadora d’AMIC-Ficcions 2024 ha estat per a Margarida Casanovas del Vedruna Escorial de Vic.

Natàlia Garriga, en l’acte de lliurament de premis. Foto: Maria Cerezuela

En l’acte, la consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, va manifestar que “avui es constata que la llengua catalana està més viva que mai”. Així, la consellera va defensar el català com a “eina de creació i d’explicar històries”, i va afegir que “parleu sempre en català amb tothom i a tot arreu, i no deixeu mai d’escriure”.

D’altra banda, el president de l’AMIC, Ramon Grau, va reivindicar la iniciativa perquè aporta “joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip, valors que l’AMIC vol preservar i continuar potenciant.” I va insistir en la llengua: “Necessitem fer una aposta decidida fent servir el català. Els mitjans i les institucions hi hem de ser, però sense vosaltres no ho podem fer. Sense llengua, no ha país”.

Ramon Grau, durant la seva intervenció. Foto: Maria Cerezuela

També van intervenir-hi l’escriptor Jordi Sierra i Fabra; el cantant i presentador de televisió Miki Núñez, i el director de l’Editorial Barcino, Oriol Magrinyà. A més, hi van assistir el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; la cap de comunicació de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Gonzàlez; i el comunicador i activista social Mohamed El Amrani.

En la 16a edició del concurs AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries ha registrat una participació de 4.973 alumnes de 309 centres educatius: 3.503 joves de Catalunya; 1.011 del País Valencià; 422 de les Illes Balears, i 37 d’Aragó. A més, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 7 del País Valencià, 6 de les Illes Balears i 2 d’Aragó.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram