Unió Cooperatista

L’edifici de la Unió Cooperatista és una de les reivindicacions de la Vocalia de Patrimoni. Foto: X (@paugv87)

Quan es parla de l’Eixample i la seva història, el seu passat i el seu patrimoni, el primer que ens ve al cap són els edificis modernistes –que encara avui són una de les atraccions turístiques més importants de la ciutat– i el pla Cerdà. Per tant, és probable que, d’entrada, no es pensi en l’Esquerra de l’Eixample i la seva història abans de ser un barri cèntric de la ciutat tal com el coneixem ara. Però des de fa gairebé dos anys que ha nascut una iniciativa veïnal per canviar això i reivindicar el llegat històric d’aquesta zona del districte.

L’Alfons Santamaria, veí del barri de 75 anys, exarquitecte i persona vinculada a les lluites veïnals, ha estat l’impulsor per reivindicar que l’Esquerra de l’Eixample també té molta història i patrimoni per ser explicats. I és que, segons explica, després de col·laborar en un llibre d’una constructora, va descobrir la seva passió per explicar l’origen de les coses i, més concretament, de fer-ho del seu barri. Va ser llavors quan va crear un grup que es va consolidar sota el paraigua de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, que va posar en marxa la Vocalia de Patrimoni Històric i Social. Tot això va ser el setembre de 2022, però no és fins al setembre del 2023 que el grup es va transformar oficialment en la vocalia de l’entitat veïnal.

Uns objectius molt clars

Amb l’estructura de la vocalia ja formada, des que es van constituir el grup liderat per Santamaria, ja s’han publicat tres petites revistes sobre la història local. “El primer treball va ser sobre la Unió Cooperatista i el seu edifici, que a més forma part dels objectius finals de la vocalia, que és aconseguir l’edifici per al barri”, explica Santamaria.

Però la intenció d’aquest grup no és només explicar casos com aquest, sinó posar en valor la història de l’Esquerra de l’Eixample. “Abans que arribés el pla Cerdà, l’Esquerra de l’Eixample també va tenir una història i tot el que ha vingut després té uns orígens”, diu.

Amb tot, els altres treballs publicats expliquen el passat fabril i les primeres escoles. El pròxim es publicarà aquest octubre, en el marc de la Festa Major, moment en el qual es reivindicarà l’edifici de la Unió Cooperatista per als veïns. “Volem presentar la feina feta allà i que sigui l’inici per començar a fer actes per al barri en aquest edifici” declara Santamaria. El representant de la vocalia de patrimoni acaba afegint que el 2025 serà el 50è aniversari de l’entitat i esperen haver aconseguit l’espai. “Volem que sigui autogestionat, i per això demanem a l’Ajuntament que ens avali aquest primer acte per demostrar que podem fer propostes atractives”, conclou aquest amant de la història del barri.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram