Estudiants

La investigació considera que a partir dels 30 anys les persones amb estudis tenen més anys de salut. Foto: Ajuntament de Barcelona

Un estudi del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (CED-UAB) determina que la població amb menys nivell educatiu viu menys anys i amb una salut pitjor que la gent que rep formació.

Els investigadors han utilitzat dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en el període 2017-2019 i, per tant, les conclusions de l’estudi són relatives a tota la població de l’Estat espanyol.

En l’informe es detalla que els ciutadans amb menys estudis tenen menys expectatives de vida, concretament de cinc anys respecte dels que sí que tenen formació en el cas dels homes, i de poc més de tres en el cas de les dones.

Les causes que s’atribueixen a aquesta mortalitat es relacionen amb els comportaments i els estils de vida, com per exemple, el consum de tabac o alcohol.

Dels 30 als 49 anys, entre les causes de mortalitat hi ha el càncer de pulmó, les malalties isquèmiques i els accidents de trànsit en els dos sexes, a més dels suïcidis.

En la població de 50 a 74 anys les causes són les malalties isquèmiques, les cerebrovasculars i el càncer de còlon en ambdós sexes, a més del càncer de pulmó i de fetge en homes, i d’úter en dones.

L’informe assenyala també que la població menys formada presenta més desigualtat en matèria de salut. En dones, el nombre mitjà d’anys que poden esperar viure en bona o molt bona salut a partir dels 30 anys és de 29,5 anys entre les menys instruïdes i de 44,2 anys entre les que tenen educació superior, és a dir, més de 14 anys de diferència.

Aquests valors són de 30,9 i de 41 anys en els homes, és a dir, uns deu anys de diferència.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram