La Tordera a l’altura d’Hostalric el 25 de maig de 2020. Foto: Informe CARIMED

Mentre tota la població de la regió metropolitana es confinava per evitar l’expansió de la Covid-19, els rius seguien corrent. Durant mesos l’impacte humà sobre la natura es va reduir de forma dràstica. Però realment va ser un bon any a nivell ecològic? O dit d’una altra manera: la situació anòmala va suposar una millora per a la vida de les conques hidrogràfiques dels rius Besòs, Foix, Llobregat, Ter i Tordera i les rieres litorals del Maresme?

Això és el que es pregunta un estudi elaborat per la Universitat de Barcelona i la Diputació de Barcelona presentat a finals d’abril. La resposta, malauradament, és ambigua.

El cert és que la qualitat dels rius metropolitans ha millorat substancialment el 2020. “Tots els rius i rieres analitzats discorrien amb aigua, tant a la primavera com a l’estiu, i no hi va haver cap tram totalment sec com en anys anteriors”, expliquen des de la Diputació. “Aquesta condició hidrològica ha estat excepcional en els últims 26 anys”, afegeixen. Cal atribuir la situació als efectes del temporal Glòria del gener de 2020, que a més de forts episodis de vent també va suposar una gran quantitat de precipitacions.

Com més aigua, més diluïts queden els contaminants que s’aboquen als rius des de pobles, ciutats, zones agrícoles, industrials o mineres. És per això que l’estudi no pot determinar si la causa de la millora de la qualitat ecològica dels rius està relacionada amb la manca d’activitat provocada pel confinament i la lleugera implantació del teletreball durant els mesos posteriors.

D’aquesta manera, des de la Diputació consideren que l’estat ecològic dels rius i les rieres ja es trobava molt alterat prèviament a causa de les pluges torrencials. Així mateix, l’organisme assenyala que, “tot i el confinament de la població, el consum domèstic d’aigua no es va modificar gaire”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram