obres via laietana

Treballadors descansen a les obres de la Via Laietana. Foto: Jordi Bataller/ACN

El jutjat contenciós administratiu número 14 ha revocat l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l’ACN.

Així, la justícia ha estimat el recurs de la Cambra de Concessionaris d’Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics, en considerar que per reformar la Via Laietana caldria modificar el Pla General Metropolità (PGM) a través de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan administratiu de la Generalitat. La sentència, però, encara es pot recórrer.

La Via Laietana és una “xarxa viària bàsica”

En concret, el jutjat revoca l’acord de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat del 15 de febrer del 2022. La sentència remarca que a partir de les al·legacions que els van presentar “s’ha d’arribar a la conclusió que la Via Laietana ha de qualificar-se com una artèria urbana d’interès metropolità de la xarxa viària bàsica”. “Només pot modificar-la la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, que és un òrgan de la Generalitat”, continua, alhora que subratlla que la reforma redueix els carrils de circulació de 5 a 3, un 40%.

Després d’insistir que la Via Laietana té la funció de “vial d’accessibilitat metropolità i no estrictament local o de barri”, el jutjat constata que l’Ajuntament utilitza un projecte executiu de reurbanització que “encobreix una modificació de les determinacions essencials que el PGM atribueix a la Via Laietana, sense seguir el procediment legalment previst”.

Crítiques de l’oposició

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Castellana, ha constatat aquest dimecres que la sentència que revoca l’acord per reformar Via Laietana demostra que el govern de Colau no va actuar “amb diàleg suficient amb el conjunt dels agents i la ciutadania”. “Es posa de manifest que procedimentalment no s’ha actuat de la forma que tocava. Si algú presenta recurs és perquè hi ha una manca de diàleg, de treball conjunt amb tota la ciutadania”, ha argumentat Castellana, que ha subratllat que és la quarta sentència que surt en aquest sentit.

En tot cas, ha defensat que cal transformar la ciutat i ERC sempre apostarà per les pacificacions, però “ha de ser una aposta de ciutat, i per tant compartida per grans majories”. En aquest sentit, ERC demana al govern que les reformes es facin “amb el diàleg suficient”, de forma que les transformacions tirin endavant, “perquè si no està en risc que es tirin enrere”.

Per la seva banda, Trias per Barcelona ha demanat al govern municipal que assumeixi responsabilitats. El seu portaveu, Jordi Martí, ha afirmat que el govern de Collboni és “la continuïtat pura i dura” de l’anterior consistori d’Ada Colau.

Bonet: “No anirem enrere”

La reacció municipal tampoc s’ha fet esperar. La primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha assegurat que transformacions com la de Via Laietana “han vingut per quedar-se” i ha anunciat un recurs contra la sentència que revoca l’acord del consistori per reformar aquesta artèria. “No anirem enrere”, ha dit Bonet en declaracions als mitjans, que alhora ha defensat que cal un urbanisme amb diàleg i que no incentivi la judicialització. La socialista ha subratllat que les pacificacions s’han fet sempre amb el mateix mètode al consistori des de fa molts anys, però és ara que s’estan judicialitzant els diferents projectes, amb quatre sentències ja contràries a l’Ajuntament.

 

 

WhatsAppEmailXFacebookTelegram