Habitatges

Si bé la construcció de nous habitatges ha caigut, també han augmentat les rehabilitacions. Foto: Xavier Pi/ACN

La construcció d’habitatges de nova construcció va caure un 11% durant l’any passat en comparació al 2022, fins als 14.418, una xifra que se situa molt per sota de les previsions de noves llars, segons l’Estudi d’Oferta d’Habitatge de Nova Construcció a Catalunya elaborat per l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE).

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, la xifra d’habitatges iniciats es va desplomar un 49% en comparació al 2022, fins als 1.291. D’altra banda, el preu dels habitatges de nova construcció a Catalunya tenen una superfície útil de 80,6 metres quadrats i un preu estable de 4.493 euros per metre quadrat de mitjana.

Tanmateix, aquesta caiguda es dona després que la ciutat tingués un any notable pel que fa a l’inici de nous habitatges de construcció. El 2022 es va començar les obres d’una xifra d’habitatges tan elevada com el 2008. És a dir, feia 15 anys que no es construïen tants habitatges. Sigui com sigui, des de 2016 no es veia una xifra d’habitatges de nova construcció tan baixa com la registrada el 2023.

Per demarcacions, destaca el creixement dels nous habitatges a la de Girona, amb un 36% més, mentre que la resta registren caigudes, concretament la de Tarragona d’un 5%, seguit de la de Barcelona (-15,5%) i la de Lleida (-54%).

Per règims, fins al tercer trimestre se’n van construir 1.320 de protecció oficial a Catalunya, d’acord amb les dades del Ministeri d’Habitatge, equivalent al 12,7% del total. El 66,3% de l’habitatge protegit a Catalunya (875) va anar a càrrec del sector privat i el 33,7% restant (445) del sector públic. Pel president de l’APCE, aquestes dades “segueixen evidenciant el pes del sector privat en la construcció de l’HPO a casa nostra”.

224 promocions a Barcelona

A la ciutat de Barcelona, l’estudi ha detectat 224 promocions, una quarta part de tota la demarcació, i 3.813 habitatges, dels quals el 41% estaven a la venda. Per districtes, els que van registrar més promocions són Horta-Guinardó (40), seguint de l’Eixample (35) i Sant Martí (29), mentre que a la cua s’hi troben Nou Barris (9) i les Corts (6).

D’altra banda, la capital catalana és on la rehabilitació integral té més presència, amb un 31,7% de les promocions i un 28,6% dels habitatges en oferta.

Incertesa pel context geopolític i l’encariment de matèries primeres

L’APCE recorda que el sector s’ha vist afectats per la incertesa derivada del context geopolític i l’encariment de les matèries primeres i els costos de construcció.

“A aquesta incertesa se li ha de sumar els problemes persistents en matèria d’habitatge a casa nostra: la manca d’estoc i de sòl per edificar, la poca agilitat administrativa i la inseguretat jurídica pels constants canvis normatius, que dificulten l’activitat i no ajuden a millorar l’accés a l’habitatge”, ha assenyalat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram