Javi López Espai Línia

El candidat del PSC per al 9J, Javi López, a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Javi López coneix Europa, i això es nota quan en parla. Entén com funciona, compren quines són les dinàmiques polítiques a Brussel·les i té una idea clara de quina és la seva Europa ideal.

El candidat del PSC a les eleccions comunitàries, que des del 2014 és eurodiputat, ha pogut fer gala d’aquest background durant la trobada que ha mantingut avui a l’Espai Línia amb diversos representants de la Taula d’entitats del Tercer Sector.

Durant l’acte, les entitats han preguntat al líder socialista quin és el seu model a escala europea en l’àmbit social. Malgrat això, la trobada ha començat amb un toc d’alerta. “Ens trobem en una cruïlla històrica”, ha dit López tot referint-se al fet que, el pròxim 9 de juny, segurament la relació tradicional entre les formacions polítiques al Vell Continent canviarà per primera vegada des de la conformació de l’espai comú. “És probable que l’equilibri de forces entre les famílies polítiques dels socialistes i progressistes, els democristians i els liberals es trenqui”, ha avisat López. En aquest sentit, Identitat i Democràcia, l’espai on s’agrupen partits d’extrema dreta com Reagrupament o Alternativa per Alemanya, podria obtenir un de cada tres representants al Parlament Europeu. “La Unió Europea pot anar cap a la irrellevància si quedem presoners de l’extrema dreta”, ha alertat el candidat del PSC, que ha afegit que, “si volem protegir el nostre model social, necessitem protegir la Unió Europea”.

López ha tret pit de la manera com Brussel·les ha gestionat la darrera crisi que ha patit el continent i ha assenyalat que cal “apostar per consolidar els canvis positius que garanteixen els drets socials”. El socialista s’ha referit als passos que la Unió Europea està fent per crear un salari mínim a escala continental, la llei del treball a les plataformes o els fons que després de la pandèmia es van destinar als diferents països. “S’hi han invertit 750.000 milions d’euros, que vindria a ser el 65% del PIB espanyol”, ha aplaudit López, que ha reivindicat que el canvi més important que s’ha viscut en els darrers anys a la Unió Europea ha estat “la reforma de la idea de reforma”. “Entre el 2008 i el 2014, quan s’utilitzava aquest terme, els països es posaven a tremolar, perquè volia dir retallades. En canvi, ara hem fet que es pugui pensar en reformes en el sentit progressista”, ha afirmat.

Javi López Espai Línia

Javi López ha pogut conversar distesament amb representants de les entitats del tercer sector a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Continuar treballant

La proposta de López, per tant, no és de ruptura, sinó de continuisme. El socialista ha reconegut, però, que la Unió Europea té molt camí per recórrer, i per això ha afirmat que “cal una regulació laboral a escala europea, una legislació que prohibeixi les pràctiques no remunerades i treballar en la igualtat de gènere”, perquè a ulls de l’eurodiputat “hi ha un forat enorme” en aquest darrer tema. A més, ha dit López, la pandèmia ha demostrat que no hi ha “un sistema comú en matèria sanitària europea” i que cal fer esforços en aquesta direcció.

Així mateix, López ha volgut deixar clar que no es poden desvincular aquestes polítiques socials de la política econòmica. És per això que ha reclamat un impost europeu sobre el patrimoni, un impost a la banca i un impost harmonitzat sobre les societats que no faci que certs països tinguin “polítiques deslleials” que permetin l’evasió fiscal, com ara els Països Baixos o Luxemburg.

Model europeu

El món afronta dos grans reptes de cara al futur: la transició verda i la digital. López, que s’ha centrat sobretot en el primer, ha explicat que tot plegat exigeix reduir la pol·lució, preservar el clima i protegir la biodiversitat. Si bé en els dos primers elements Europa està fent els deures, en el darrer encara queda feina per fer. Segons López, a conseqüència de la pressió de l’extrema dreta, que ha “instrumentalitzat el món agrícola”.

Javi López Espai Línia

Javi López, just abans de començar l’acte. Foto: Joanna Chichelnitzky

Sigui com sigui, la transició verda és un bon exemple del model europeu del qual fa apologia López. “La Xina utilitza fons estatals per descarbonitzar-se, els Estats Units subvencionen les seves empreses privades i Europa, en canvi, és bona codificant; fent lleis”, ha detallat.

No obstant això, López ha explicat que la creació de noves lleis que, per exemple, prohibeixin els cotxes que contaminen més suposa una “redistribució de rendes”. És en aquest sentit que el líder socialista ha considerat que Brussel·les ha de fer un acompanyament més important de la població.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram