Espai Rural de Gallecs

Imatge d’arxiu de l’Espai Rural de Gallecs. Foto: Ajuntament

Fa un mes, diferents entitats vinculades a l’Espai Rural de Gallecs, al Vallès Oriental, denunciaven l’ús de purins als camps de la zona en tractar-se d’un “residu perillós” que s’estava fent servir en una zona protegida. Per aquest motiu van redactar un manifest conjunt sota el títol Prou purins a Gallecs, en el qual demanaven a la Generalitat que es prohibís l’abocament d’aquest producte en aquest espai. Però, un mes després, “tot continua igual de descontrolat”, denuncia a Línia Pol Ansó, activista mediambiental i expresident de l’Associació de Veïns de Gallecs, que lamenta que “ningú ha fet res” i que, per tant, els camps de Gallecs continuen en perill.

En aquest sentit, des del Consorci de Gallecs expliquen a aquesta publicació que “s’ha obert un expedient” i que el tema “s’està investigant” perquè “s’han trobat indicis” que afirmarien que les acusacions que fan les entitats de Gallecs són certes. “Però els qui estan treballant en el tema són els agents forestals” i, per tant, fins que no acabin la investigació “no hi ha més informació al respecte”, afegeixen des del Consorci.

Tot plegat mentre les associacions de la zona lamenten que només hi hagi “quatre agents forestals a la comarca”. Una realitat que fa que les investigacions siguin més lentes i, a més, que la situació sigui “més difícil de controlar”, tant pel que fa a “les limitacions de quantitat de purins” com a “l’obligatorietat de llaurada immediata”, afegeixen. Per això, “els gestors d’aquests residus”, que “són un lobby molt poderós” al qual alguns pagesos han cedit la gestió dels seus terrenys, diu Ansó, s’estarien aprofitant d’aquesta manca de control i continuarien abocant purins, danyant l’ecosistema i la fertilitat dels cultius.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram