Pedra lloguer social Prat

La consellera Capella amb l’alcalde del Prat i el president de la Cooperativa Obrera de Viviendas. Foto: Generalitat de Catalunya

El Govern ja ha impulsat més de 5.000 habitatges de lloguer social aquest 2023 a través dels ajuts públics a la promoció. Aquesta és una de les línies d’actuació del Departament de Territori per incrementar en 10.000 els habitatges del parc de lloguer social de Catalunya durant els pròxims tres anys, a través de diferents mecanismes, com els ajuts a la promoció. Aquestes subvencions, ja siguin a través dels fons europeus o a través de línies específiques de la Generalitat, han permès impulsar la construcció fins ara d’aquests 5.337 habitatges, superant en més d’un 4% les estimacions inicials.

“Una persona sense una llar digna difícilment pot tenir una vida digna”

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i el president de la Cooperativa Obrera de Viviendas, Antonio Pedrero, ha fet públiques aquest dimecres les dades, durant l’acte de col·locació de la primera pedra d’una nova promoció de 101 habitatges al Prat, que ha rebut ajut tant dels fons europeus com de la Generalitat i través d’una línia de finançament de préstecs bonificats específica amb l’Institut Català de Finances. La promoció, que es desenvoluparà sobre sòl municipal i tindrà un pressupost de prop de 18 milions d’euros, la desenvoluparà la Cooperativa.

El cas del Prat, d’exemple

Capella ha destacat que aquesta promoció és un “excel·lent exemple de bona pràctica i de la necessitat de col·laboració entre administracions i agents del sector privat amb valors socials” que han d’ajudar a “posar Catalunya en els nivells d’habitatge social equivalents als de la mitjana europea”. La titular de Territori ha recordat que el Govern té “la garantia de drets com a eix prioritari de les seves polítiques. I al capdamunt d’aquests drets, l’habitatge, que és la porta d’entrada a la resta dels altres drets”. “Una persona sense una llar digna difícilment pot tenir una vida digna”, ha remarcat.

Reclam a l’Estat

Per a la consellera, “per tirar endavant el gran repte que suposa l’ampliació del parc de lloguer social a Catalunya, calen totes les eines i tots els actors, de forma coordinada”. És en aquest sentit que ha tornat a “reclamar al Ministeri que d’una vegada per totes faci els deures en relació a la Llei estatal d’habitatge. El Departament de Territori ja fa temps que hem complert; només amb el compliment de l’Estat podrem fer efectiva la regulació dels preus de lloguer a Catalunya”.

El pla continua

La Generalitat ha impulsat aquest 2023 un pla per incorporar 10.000 habitatges al parc de lloguer social de Catalunya a través de diferents línies d’actuació, el que suposarà un creixement del 18% respecte el parc actual, xifrat en 55.000. Una d’aquestes línies d’actuació són els ajuts a la promoció, que enguany han rebut un fort impuls gràcies als fons europeus.

La promoció d’habitatge social per part de tercers es completa amb una segona línia d’actuació, com és la cessió de sòl públic, propietat de l’Incasòl, en diversos sectors del país, que permetrà la promoció de 1.000 habitatges més.

Pel que fa a la promoció directa de la Generalitat, el Departament de Territori impulsa la construcció directa de 2.155 habitatges, fruit de les promocions que està desenvolupant i les que impulsarà durant aquest any 2023 l’Incasòl. Finalment, i a través de la compra directa d’habitatges o edificis ja construïts, la majoria en mans de grans tenidors, el Govern preveu incorporar al parc públic de lloguer social 1.500 habitatges més.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram