home amb mascareta

El DOGC publica l’obligatorietat de dur mascareta als centres i serveis sanitaris. Foto: Maria Aladern / ACN

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimarts l’obligatorietat de dur mascareta als centres i serveis sanitaris durant 15 dies naturals. La normativa afecta els ciutadans de més de sis anys i fa referència a Centres d’Atenció Primària, intermediària i de salut mental i també als hospitals. La mesura s’estén a les persones treballadores, els visitants i els pacients, amb l’excepció de les persones ingressades quan romanguin en la seva habitació.

L’escrit que ha signat el conseller de Salut, Manel Balcells, indica que la decisió s’ha pres després que “en les darreres setmanes, les dades epidemiològiques hagin evidenciat un important increment d’infeccions respiratòries agudes”.

El text apunta que els centres sanitaris “són àmbits d’especial vulnerabilitat en els quals s’ha demostrat la necessitat de reforçar l’ús de la mascareta en determinats contextos i situacions”.

Així, assenyala les persones simptomàtiques que estiguin en espais compartits, els professionals que atenen casos simptomàtics, les persones que treballen en unitats de cures intensives o de pacients vulnerables. També indica la necessitat de fer ús d’aquests elements de protecció als espais d’urgències hospitalàries i centres d’atenció primària, incloses les sales d’espera.

“Les infeccions respiratòries agudes tenen un impacte en la salut de les persones, especialment en termes de morbimortalitat en la població més vulnerable”, recorda la resolució que avisa “que en períodes de màxima incidència poden, a més, comprometre la capacitat de resposta del sistema sanitari davant l’atenció de demanda assistencial”.

Qui queda eximit d’aquesta obligació?

Per altra banda, l’escrit recull que quedaran eximides d’aquesta obligació les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per l’ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d’autonomia per treure’s la mascareta o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització.

També indica que tampoc caldrà complir-la en el cas que l’ús de la mascareta resulti incompatible amb la naturalesa pròpia de les activitats, d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

Alhora, recorda que l’ús de la mascareta es refereix també a la seva adequada utilització, de manera que cobreixi la paret nasal i fins a la barbeta. Per acabar, remarca que l’incompliment d’aquesta obligació serà sancionada en els termes previstos en el títol V de la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública.

Una mesura “relativament curta”

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, considera que l’obligatorietat de dur mascareta no s’ha d’estendre més enllà dels centres sanitaris i defensa que aquesta mesura ha de ser “relativament curta” perquè les infeccions respiratòries actuals estan “a punt d’assolir el seu pic”. Ho ha dit en una entrevista a Ràdio 4 en què ha explicat que en el marc del ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema de Salut que va celebrar-se dilluns, va demanar a l’Estat que torni a permetre les baixes automàtiques i les declaracions responsables d’absència. A més, ha dit que és “recomanable” que la població en general es vacuni de la grip i de la covid i ha anunciat que des d’aquest dimarts, els majors de 12 anys ja poden demanar cita a través de l’aplicació de la meva salut.

Article 65

Per la seva part, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha justificat aquest dimarts la imposició a tots els territoris de l’ús de la mascareta als centres de salut de tot l’Estat, una mesura anunciada al Consell Interterritorial de Salut que ja havien adoptat prèviament Catalunya i el País Valencià. En una entrevista a Antena 3, García ha afirmat que l’obligatorietat als centres sanitaris és “la millor mesura” per “contenir un pic” d’infeccions respiratòries, i “està avalada per la ciència”. A més, segons García, és una mesura “transitòria” que pot durar “dues o tres setmanes”.

L’executiu utilitzarà l’article 65 de la llei de cohesió i qualitat del sistema de salut, que regula la declaració d’actuacions coordinades i obliga les parts. Segons García, es tracta de donar “cobertura legal” als territoris que han adoptat aquesta decisió i “unificar criteris”. La mesura, ha dit, implica l’obligatorietat de dur mascareta als centres sanitaris i anirà acompanyada també de la recomanació d’utilitzar-la a les farmàcies i als centres sociosanitaris.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram