Maternitat

El nombre de famílies formades per dues mares ha crescut un 70% en dos anys. Foto: Blanca Blau/ACN

El concepte de família ja fa temps que ha trencat amb la seva definició clàssica. Ser pare o mare no vol dir estar casat, viure amb una parella del sexe contrari i tenir fills. De fet, són cada cop més freqüents les famílies formades per dues mares o dos pares.

Això és el que indiquen des de l’empresa de reproducció assistida IVI, segons la qual a Barcelona les famílies formades per dues dones han augmentat un 70% en els dos últims anys.

La capital catalana és una de les ciutats espanyoles en les quals més ha crescut aquesta mena de família. La clínica assenyala que, per darrere d’Almeria, Màlaga i Les Palmes, Barcelona és la ciutat on més han augmentat les dones que inicien tractaments per tenir un fill. La capital catalana ha vist un creixement en la mateixa línia que el viscut per les Illes Balears, Saragossa, Múrcia i Bilbao.

A ulls del doctor i director d’IVI Barcelona, Agustín Ballesteros, “les parelles de dones venen amb les idees molt clares a la consulta i fa temps que pensen que volen formar una família”. “Gràcies a la seva normalització, els darrers anys hem assistit a un increment exponencial d’aquestes pacients”, afegeix.

Per a Marta Padrós, doctora en psicologia i responsable de l’organització Familiaritats Diverses, però, no es pot afirmar que hi hagi hagut un augment. “Potser simplement hi ha més reconeixement legal”, afirma l’experta. Alhora, reconeix que, “amb l’augment de la diversitat familiar, molts prejudicis comencen a reduir-se i es van normalitzant les famílies formades per dues mares”.

Prejudicis i reptes

Aquesta millora de la situació de les famílies amb dues mares es contraposa amb les dificultats i prejudicis que viuen.

Així, els reptes als quals s’enfronten són, segons Padrós, “els de totes les famílies, amb l’afegit dels prejudicis que fan que qualsevol dificultat s’interpreti des de la diversitat familiar o la falta de la figura masculina”.

“Com totes les famílies, hi ha la necessitat d’adaptar-se a nous rols i al fet que el rol de cada una de les mares estigui clar”, afirma la doctora en psicologia.

Per altra banda, la societat continua tenint prejudicis cap a aquestes famílies. “Se’n poden trobar d’administratius, però també en l’entorn social”, diu Padrós. “El fet que es vagi normalitzant a nivell social facilita que hi hagi més referents i comença a permetre trencar la mirada que qualsevol cosa que li passa a la criatura o a la família té a veure amb l’estructura”, sentencia la psicòloga.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram