Aigua

L’Àrea Metropolitana de Barcelona es reunirà els seus municipis per tractar el problema de la sequera al territori. Foto: ACA

La sequera farà augmentar la factura de l’aigua al territori. L’increment de la factura previsiblement s’aprovarà de forma definitiva a finals de novembre. S’obrirà aleshores un període d’al·legacions, que l’AMB preveu resoldre en un parell de mesos, de manera que l’aprovació definitiva de les noves tarifes es faria al febrer perquè entri en vigor al març.

Els 23 municipis on els veïns es veuran afectats per l’augment de tarifes són: Barcelona, Badalona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Just, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans. En total, hi ha 1.400.000 abonats, entre llars i empreses.

Tot i que els responsables de l’Àrea del Cicle de l’Aigua han detallat aquest dimarts que la mitjana d’augment del rebut serà de 5 euros per a tots els clients domèstics, la proporció d’increment variarà en funció de cada municipi. Així, en el cas de Barcelona la factura actual (de 48,46 euros de mitjana) pujarà un 11,5% mentre que hi ha altres ciutats com l’Hospitalet o Cerdanyola on la mitjana d’increment és del 15%.

La diferència s’explica per la diversitat de paràmetres locals que cada ajuntament incorpora a la factura final de l’aigua. Es tracta de conceptes com el manteniment del clavegueram, el sanejament o el tractament de residus, els quals cada ajuntament decideix com aplicar. A priori, però, en la majoria dels casos quedaran congelats. Sigui com sigui la diversitat d’ítems que hi hagi a la factura, la traducció en euros pels clients serà d’un increment mitjà de 5 euros bimensuals.

El director de Cicle de l’Aigua de l’AMB, Martín Gullón, ha argumentat aquesta pujada del rebut principalment per l’augment que ha fet Aigües Ter Llobregat en el subministrament de resultes dels efectes de la sequera. També hi ha influït l’increment de l’ús de la dessaladora, l’augment del preu de l’energia i l’IPC disparat.

Gullón ha destacat que, exceptuant el 2022, feia anys que l’AMB no actualitzava les tarifes del servei a través d’Aigües de Barcelona. “L’optimització de recursos havia arribat a una situació límit”, ha assegurat.

Al mateix temps que s’augmenten les tarifes, Gullón ha avançat que l’AMB també preveu actualitzar la tarificació social. Actualment, hi ha uns 60.000 clients bonificats, i l’ens preveu que els nous preus puguin eixamplar aquesta cartera fins als 100.000. Poden entrar dins la tarificació social, entre altres, les famílies amb tots els membres a l’atur, les persones que perceben la pensió mínima, i famílies en situació de vulnerabilitat econòmica o en risc d’exclusió residencial.

3 euros més al rebut del Prat de Llobregat

A banda de la proposta d’actualització de tarifes d’Aigües de Barcelona, l’AMB ha presentat també la proposta d’Aigües del Prat, que subministra únicament els veïns i empreses del Prat de Llobregat. En aquest cas, Gullón ha dit que l’increment de preus serà menor perquè el municipi disposa de molta més aigua freàtica. De mitjana, el rebut pujarà 3 euros cada dos mesos.

Properament, l’AMB haurà de dur també al Consell Metropolità les propostes d’increment del rebut de la resta de companyies que operen dins l’àmbit de l’ens i que abasteixen Sant Cugat del Vallès, Ripollet, Cervelló, Corbera, Tiana, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Castellbisbal i Barberà.

La reducció de la pressió, a estudi

D’altra banda, el dilluns vinent l’AMB convocarà els 36 municipis de l’ens a una reunió per afrontar el consum d’aigua i l’eventual necessitat d’aplicar mesures per ajustar-se a la nova situació de preemergència davant la sequera. Gullón ha precisat que la mitjana de consum actual al conjunt de poblacions de l’AMB és de 170 litres per habitant i dia, xifra que se situa per sota dels 210 litres establerts aquesta setmana per l’ACA.

Així i tot, hi ha cinc municipis on se sobrepassa aquest topall, com Corberà de Llobregat o Sant Cugat del Vallès. Per aquest motiu, Gullón ha dit que caldrà avaluar la possibilitat de reduir la pressió en algunes zones “com a mesura més coherent”.

En la mateixa línia, també ha apuntat que des de l’AMB estudiaran la possibilitat de sancionar o penalitzar els veïns que incompleixin les restriccions fixades per la Generalitat en qüestions com el reg de jardins. Sense entrar al detall, ha dit que ho estudiaran de forma conjunta amb els ajuntaments.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram