Metges en hospital

L’equip de la UPC no descarta que es mantingui la tendència a l’alça de les UCI, però espera que per sota d’altres onades. Foto: Arxiu

El grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexes de la UPC (BIOCOM-UPC) ha constatat “males dades” en l’evolució de la transmissió de la covid-19, amb un creixement de casos “molt fort”. Ha afegit que no és descartable que es mantingui una tendència a l’alça dels ingressos en les UCI, seguint la dels darrers dies, però espera que se situï en valors “més baixos” que en altres onades.

El BIOCOM explica que les pujades fortes de transmissió poden estar associades a pèrdues d’immunitat, possiblement per les noves variants, o a canvis en el patró d’interaccions.

El perill

El grup alerta especialment d’un perill: la pujada forta en majors de 60 anys. Per això demana precaució amb els vulnerables. En canvi, explica que els casos en la població més jove es troben infradetectats i per això no es poden fer comparacions directes amb altres grups d’edat, només tendències, ja que el percentatge de malalts amb pocs símptomes és més elevat entre la població jove.

Davant d’aquesta situació, ha destacat la importància de tenir la pauta de vacunació completa i tenir cura amb les persones vulnerables.

Nova variant

El BIOCOMSC ha atribuït la pujada ràpida de casos a la variant BA.5, que ja seria majoritària a Catalunya. El grup ha remarcat que aquesta variant representava més del 30% el 5 de juny, i amb el procés de substitució que es veu en les dades, ja seria la majoritària. “El seu creixement coincideix amb l’augment de la positivitat i la detecció de casos”, conclouen els investigadors, que creuen que aquesta variant estaria darrere de la pujada dels últims dies, amb un valor important de reinfeccions. “Això no vol dir que l’augment d’interaccions típiques del juny no pugui ajudar, però la nova variant sí que pot explicar el canvi ràpid en la trajectòria”, diuen.

En tot cas, el grup investigador de la UPC recorda que, de moment, no hi ha cap indicació que aquesta variant sigui més greu que la BA.2 en les dades internacionals, però admet que tampoc hi ha molta informació que no siguin mitjanes poblacionals. Aquí a Catalunya, de moment, el creixement a les UCI és baix, però sí que s’ha notat un augment en hospitalitzacions i visites als CAP.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram