Elisenda Alamany

Elisenda Alamany arribant al congrés, que finalment s’ha ajornat. Foto: Bernat Vilaró/ACN

El congrés d’ERC Barcelona que havia de decidir amb una consulta si el partit entra al govern de Jaume Collboni s’ha ajornat. L’afluència de la gent ha desbordat les previsions del partit. La sala de l’Orfeó Martinenc era d’unes 270 persones, i s’ha omplert quan encara hi havia prop d’un centenar de militants al carrer esperant per poder entrar.

El futur de l’executiu de l’Ajuntament passava per l’Orfeó Martinenc, on la militància d’ERC a la capital de Catalunya havia de decidir aquest vespre si avalava el preacord amb el PSC per governar plegats. Entre els assistents hi havia conselleres com Ester Capella, Natàlia Garriga, Natàlia Mas, Joan Ignasi Elena, o l’exlíder a la ciutat Ernest Maragall. No se sap encara la nova data del congrés.

Les bases d’ERC arribaven dividides a la consulta, entre els partidaris de donar llum verda a governar amb Collboni, i els qui volen continuar a l’oposició. La votació s’hauria de fer a mà alçada, però es podria fer amb urna si ho demana un 25% dels assistents. No es descarten dimissions els propers dies en funció del resultat de la votació. Entre les persones assistents hi havia la líder del partit a Barcelona, Elisenda Alamany, la regidora Eva Baró, el regidor Jordi Coronas, i càrrecs de Govern com el conseller en funcions Joan Ignasi Elena, les conselleres en funcions Natàlia Mas, Natàlia Garriga i Ester Capella, i la secretària general de Presidència en funcions, Núria Cuenca. També militants com Fabian Mohedano, o l’exlíder a Barcelona i exconseller Ernest Maragall.

El paper de l’Executiva Nacional

Segons el reglament de les eleccions municipals del 2023, que regeix la relació entre els municipis i l’Executiva Nacional d’ERC, en el cas de municipis més grans de 10.000 habitants i capitals de comarca, els pactes postelectorals els haurà “d’aprovar” l’Executiva Comarcal, l’Executiva Regional i l’Executiva Nacional (article 31). El mateix document afegeix, a l’article 37, que l’Executiva Regional de Barcelona podrà proposar un pacte preelectoral i/o postelectoral a l’Executiva Nacional, perquè “l’aprovi”.

En canvi, el reglament de la Federació de Barcelona (aprovat el 2017) diu, a l’article 29.3 qe, durant el mandat, qualsevol modificació en la posició d’ERC respecte al govern de Barcelona, també ha de ser votada per la militància. I que la proposta haurà de ser votada a instàncies de l’Executiva, del 25% de la militància de la Federació o per acord d’Executives de les Federacions de Districte o de Seccions Locals que representin més del 50% de la militància i el 50% de les Comarcals de la Federació.

Des de la Direcció Nacional d’ERC apunten que no és el mateix un resultat “clar i contundent”, que una victòria a favor d’entrar al govern de Collboni per un marge “estret”. Fins i tot es dubta -des de Calàbria- que un resultat renyit tingui prou validació política. En canvi, des de la Federació de Barcelona insisteixen, però, que ja n’hi hauria prou amb un vot més per tal d’aplicar el resultat de la consulta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram