Metro Barcelona

Estació de metro de Santa Eulàlia. Foto: Albert Cadanet/ACN

Primer li va dir: “Maricón de merda”. Després va afegir: “Ets maricón de raça pura”. Finalment, l’agressora va donar una puntada de peu al noi homosexual que ho estava gravant tot i l’escena va tenir força repercussió mediàtica.

Els fets van succeir el passat mes d’octubre als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) en un tren que sortia de Terrassa en direcció a la parada de Provença de Barcelona i van ser denunciats per l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH).

Dos mesos més tard, a principis de desembre, l’organització juvenil d’esquerres Batzac denunciava que un conductor de l’autobús de la línia 24 de Barcelona no havia deixat entrar al vehicle dos nois “en veure que tenien mostres d’afecte entre ells”. Un dels joves, “frustrat per la situació”, va colpejar la porta i el conductor de l’autobús va baixar per colpejar-lo fins a fer-lo caure a terra.

Són dos casos d’agressions homòfobes que per fortuna van visibilitzar-se a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació. Malgrat això, aquesta mena de situacions són freqüents i posen de manifest que els transports públics no són un espai segur per a les persones LGTBI.

Així ho confirmava el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, que quan es va conèixer l’agressió del passat octubre va reclamar la creació d’un protocol per garantir la seguretat de persones LGTBI al transport públic. “Haurà de transcendir de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona i fer-ho per a tot Catalunya, perquè tenim agressions homòfobes al metro, però també a la Renfe i ara als FGC”, deia en declaracions a TV3. “El protocol ha de garantir que tots els transports públics de Catalunya siguin un espai amable i segur tant per a dones com per a persones LGTBI, persones immigrades i per a tothom”, afegia.

EL NOU PROTOCOL DE TMB
És en aquest sentit que s’emmarca la campanya presentada dilluns a la parada de Diagonal de Barcelona per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) de la mà de l’OCH. Coincidint amb el Dia Internacional de sensibilització i conscienciació contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, es tracta d’una campanya de “tolerància zero cap a les agressions, amenaces i actituds discriminatòries”.

“A les xarxes de transport hi ha empleats, vigilants i canals d’informació immediata per a emergències, com els intèrfons de les estacions de metro, disponibles permanentment per demanar assistència”, explicaven des de TMB.

Així mateix, durant l’acte, la regidora Rosa Alarcón va anunciar l’elaboració d’un protocol específic per la lluita contra l’LGTBI-fòbia a les xarxes de transport de TMB. “Volem un transport públic amable, sense violències ni microviolències, amb una bona experiència de viatge per a tothom, on ens sentim segurs i que tots i totes el puguem agafar amb total tranquil·litat”, va subratllar la regidora, que també és presidenta de TMB.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram