Gent gran

La solitud no desitjada a partir dels 64 anys afecta, sobretot, dones. Foto: Ajuntament de Barcelona

A Catalunya hi ha 786.000 persones que viuen soles. Així ho indica l’Enquesta Continua de Hogares (ECH 2019) que afegeix que quatre de cada deu tenen més de 65 anys.

Segons expliquen des de l’Associació Benestar i Desenvolupament, la solitud és un problema perquè impacta “directament en la salut física, emocional i mental” de les persones que la pateixen.

És en aquest context que s’emmarca la reedició del Programa Nexes impulsat per la Diputació de Barcelona i que té un valor estimat de 720.000 euros. Centrat en els municipis de més de 20.000 habitants, en paraules de l’organisme de la demarcació de Barcelona, la iniciativa té com a objectiu “detectar i atendre les situacions de solitud no volguda entre les persones grans”.

Així, el programa busca detectar situacions de solitud no desitjada en persones grans i oferir suport per mitigar aquesta situació a través d’un acompanyament i el foment de la participació en la vida social i veïnal. Alhora, el projecte també mira d’identificar serveis públics, agents socials del municipi o territori que ajudin en la “sensibilització, la detecció i l’atenció a la solitud no desitjada”. Per altra banda, la iniciativa pretén conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta realitat.

La solitud no desitjada, en xifres

L’envelliment de la població a la demarcació de Barcelona fa que el problema de la solitud no desitjada sigui un fenomen creixent. Segons la Diputació, en 10 any la població de més de 65 anys ha augmentat un 1,5%.

Amb tot, aquest fenomen no es dona de la mateixa manera en tothom. “En les edats fins a 64 anys és més elevada en els homes, però a partir dels 65 anys aquesta propensió és més alta en les dones”, diuen des de la Diputació.

En total, segons les dades d’Amics de la Gent Gran, a la demarcació hi ha 140.700 persones majors de 80 anys que viuen soles i d’aquestes 110.600 són dones.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram