Núria Marín

Marín és alcaldessa des del 2008. Foto: X

Dir que el comiat de Núria Marín de l’alcaldia de l’Hospitalet és, almenys de moment, la notícia de l’any a la ciutat i que és una decisió que no ha deixat indiferent ningú, no és cap sorpresa. Ahir al vespre la premsa es feia ressò de la seva decisió i, en aquell precís moment, van començar a sortir missatges de suport a l’alcaldessa i d’altres que la criticaven.

Aquest matí, la mateixa Marín ha deixat un escrit a les xarxes en el qual confirma la informació publicada ahir. “Han estat setze anys de treball de tots plegats per construir una ciutat millor”, ha expressat l’alcaldessa hospitalenca, que diu que el camí “continua”, i que el seu “compromís” per la ciutat continua “intacte”. Un comiat que coincideix amb la negociació per formar Govern, cosa que ha fet saltar totes les especulacions sobre un possible paper de Marín en un futurible executiu de Salvador Illa a la Generalitat.

La parròquia socialista del Baix Llobregat ha estat la primera a sortir al pas de l’anunci de Marín, en boca de l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia. “Tot el meu reconeixement a Núria Marín”, ha expressat. “Gràcies Núria, ets un referent personal i polític de primer nivell”, ha declarat la batllessa gavanenca. Qui no s’ha expressat, almenys de moment, ha estat el líder del PSC, Salvador Illa.

“Crònica d’una mort anunciada”

Des de l’oposició fan una lectura més crítica dels 16 anys de Marín com a alcaldessa. Des d’ERC-EUiA critiquen que Marín “marxa tard i malament” i, manllevant García Márquez, titllen tot plegat de “crònica d’una mort anunciada”. “No va marxar quan tocava, assumint les responsabilitats per la seva deixadesa de funcions davant del cas Consell Esportiu”, li recorden els republicans, en referència a les dimissions del tinent d’alcaldia Cristian Alcázar -que encara té molts afins a l’agrupació local del PSC-, així com del regidor Cristóbal Plaza, que estan a l’espera de judici per aquest presumpte cas de corrupció. Si bé el jutjat va arxivar de manera provisional la causa contra Marín, l’ombra de la corrupció ha esquitxat els últims anys de mandat de la política socialista.

Amb tot, ERC-EUiA lamenten que l’Ajuntament ha viscut una “situació de provisionalitat” darrerament, “amb un govern sense direcció, ni rumb, ni projecte de ciutat”. “Amb Núria Marín hem assolit una paralització que ha perjudicat greument la ciutadania”, reblen.

“Més ombres que llums”

En una línia similar, tot i que més suavitzada, s’expressen els comuns, que consideren que la marxa de Marín “tanca una etapa amb més ombres que llums”. “Aquests 16 anys han estat marcats per una subordinació a les empreses de la construcció i els serveis, fet que ens ha portat a la massificació actual”, han assenyalat.

Per la seva banda, la portaveu del PP, Sonia Esplugas, critica el que considera “manca de respecte institucional” de l’alcaldessa. “En comptes d’informar abans els representants de la ciutadania, prefereix filtrar-ho a la premsa”, etziba Esplugas sobre la manera de Marín de fer pública la seva marxa. “Marca de la casa socialista, nivell màxim”, rebla.

Des de l’àmbit social, la plataforma d’entitats Un altre l’Hospitalet és possible ha criticat la política urbanística de Marín, amb projectes com el polèmic Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia o el que consideren “menyspreu” al patrimoni, personalitzat en els serials de les antigues fàbriques de Can Trinxet, Cosme Toda o Albert Germans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram