menjador

El cost dels menús diaris pujarà fins els 7,60 euros i les ajudes d’Educació dismuiran un 15%. Foto: Pixabay

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC) han alertat que el servei de menjador escolar als centres públics es troba en “una situació límit” per l’increment del preu dels menús per al curs vinent i la disminució d’ajudes del departament d’Educació.

En un comunicat, han denunciat que el cost dels àpats per a les famílies augmentarà per segon any consecutiu, arribant als 7,6 euros diaris, mentre que la inversió en beques menjador serà un 15% inferior.

Per il·lustrar-ho, fan referència a resolucions del Consorci d’Educació de Barcelona però d’aquest i del curs passat. També han assegurat que alguns consells comarcals han pressionat les AFA per impedir que gestionin el servei “amb la permissivitat del departament”.

Augment per segon any consecutiu

El col·lectiu ha destacat que l’increment del preu dels menús passarà dels 7,19 euros als 7,60 euros per als alumnes que s’hi quedin de manera esporàdica, mentre que en el cas dels fixes passarà dels 6,54 euros als 6,91 euros. Alhora, ha indicat que la situació s’agreuja en l’anàlisi de l’evolució des de 2016, quan en el cas d’esporàdics es pagava 6,80 euros i en el de fixes 6,20 euros, quotes que es van mantenir fins al curs 2019-2020.

En la memòria econòmica explicativa del preu del departament, han detallat des de l’AFFAC, es justifica l’encariment per la inflació i per l’increment salarial previst en el conveni col·lectiu del lleure. Amb tot, el col·lectiu ha retret que no s’incorpori cap factor corrector de càlcul del preu per protegir les famílies precisament de la inflació. En aquest sentit, ha denunciat que el benefici industrial i el marge de les empreses es manté, passant dels 0,14 euros als 0,15 euros en nombres absoluts.

Les beques menjador, un 15% inferiors

Pel que fa a les beques menjador, segons l’AFFAC, cauen dels 38 milions d’euros del curs vigent als 32 milions d’euros previstos per al proper. “Les empreses pagaran més pel servei de menjador escolar, tindran menys ajuts per fer-ho i, mentrestant, les empreses obtindran més beneficis per cada menú”, ha detallat el col·lectiu.

Limitació dels consells comarcals

De la mateixa manera, ha criticat que un mínim de 16 consells comarcals haurien intentat dissuadir les AFA de gestionar els menjadors escolars, o que directament els haurien negat la signatura o la renovació de convenir per a poder assumir la gestió del servei. Ha apuntat que en casos com els del Baix Empordà, el Garraf o el Berguedà, els consells comarcals han informat a les AFA que ja no podrien assumir el servei per una interpretació incorrecta d’una resolució de la Junta Consultiva de Contractació Pública del departament d’Economia, en considerar que no es tracta d’empreses, sinó d’associacions sense ànim de lucre.

Els del Vallès Oriental, el Maresme o Osona, han informat d’una retirada o de la intenció de retirar la gestió del servei menjador a les AFA per cedir-los a les direccions dels centres. Per la seva banda, a l’Alt Penedès, el consell comarcal ha retornat les competències al departament d’Educació. En altres comarques, com el Gironès, s’obligarà a les AFA a constituir-se com empreses per seguir assumint la gestió de menjador escolar, mentre que a La Garrotxa cal que siguin empreses o que assumeixin el servei a través de la gestió directa.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram