Pisos de lloguer social

Amb la nova llei de 2019 la demarcació hauria mantingut els seus habitatges de protecció oficial. Foto: Carola López/ACN

L’any 2021 hi havia 72.501 habitatges de protecció oficial a la demarcació de Barcelona. Malauradament, l’any 2030 només en quedaran 36.031 i el 2040 18.830. Aquesta és la conclusió més impactant d’un nou estudi publicat per l’Observatori DESC i l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB). D’aquesta manera, l’habitatge protegit es reduirà en un 50% el 2030 i en un 74% el 2040.

Segons expliquen des de l’O-HB, “l’informe té com a objectiu aportar una visió poc coneguda per la societat sobre el problema de l’habitatge i les raons per les quals actualment Catalunya, Barcelona i l’àrea metropolitana estan per sota de la mitjana d’habitatge social a Europa”.

Els motius de la davallada

Amb algunes excepcions, a Catalunya, la normativa d’habitatge amb protecció oficial (HPO) ha prioritzat aquelles promocions de pisos protegits de curta durada i no permanent. Dit d’una altra manera, en les darreres dècades, molts d’aquests immobles, passat un temps, entren en el mercat immobiliari privat i ja no tenen preus assequibles.

Malgrat tot, aquesta situació va canviar el 2019 amb una nova regulació. L’informe destaca que amb l’actual normativa “la pràctica totalitat dels habitatges protegits que s’estan construint i es construiran no podran ser desqualificats en endavant”. “Aquesta política va en la línia de la implementada al País Basc, que estableix que els habitatges protegits no podran ser desqualificats tant si són de titularitat pública com si no ho són, tot i que contempla algunes excepcions”, afegeixen des de l’O-HB.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram