Pride Barcelona

El Pride de Barcelona serà del 3 al 15 de juliol i retrà homenatge a la vellesa. Foto: Twitter (@BarcelonaTurism)

El Pride de Barcelona d’enguany se celebrarà del 3 al 15 de juliol i retrà homenatge a la vellesa. La celebració, que té com a lema L’orgull de les nostres vides. Fer anys, acompanyant-nos, és créixer, comptarà amb més de 5.000 metres quadrats de carpes i estands d’entitats LGTBI a la plaça Universitat. Aquest nou espai se suma al tradicional escenari de Maria Cristina per “descentralitzar” la celebració, ha explicat el president del comitè organitzador del Pride de Barcelona, Ferran Poca.

L’acte de presentació ha tingut lloc aquest dimecres coincidint amb el dia internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, perquè “és important recordar que encara cal denunciar els abusos que pateix el col·lectiu”, ha afegit Poca.

14 i 15 de juliol, els dies forts

L’avinguda Maria Cristina continuarà acollint els principals concerts i serà el lloc on es llegirà el manifest un cop acabada la manifestació, que serà el dia 15. Poca ha explicat que el recorregut de la marxa serà el mateix que el de l’edició del 2019 i el 2021: començarà a Les Tres Xemeneies i anirà fins a la plaça Espanya.

De les dues setmanes de celebració, els dies forts seran el 14 i el 15 de juliol, que són els dies que hi haurà els concerts i el village a la plaça Universitat. El Pride Kids també es traslladarà a Universitat.

L’acte inaugural del Pride serà el 12 de juliol a la sala La Paloma, i el 13 es farà un pregó a la plaça Universitat. La programació oficial d’enguany es donarà a conèixer d’aquí un parell de setmanes.

El president ha explicat també que l’edició del 2022 va recuperar les xifres de participació anteriors a la pandèmia, amb un total de 400.000 persones als actes i 100.000 a la manifestació.

“Retorn obligat a l’armari”

La directora de l’àmbit social del Pride de Barcelona, Maria Giralt, ha apuntat que hi ha persones que durant la vellesa pateixen soledat i un “retorn obligat a l’armari”. Giralt ha defensat la importància de parlar de la sexualitat de les persones grans, i ha denunciat que moltes vegades les parelles LGBTI són separades quan ingressen en una residència.

L’activista Sebastián Meyer ha explicat que cal formar els professionals de la salut perquè atenguin bé les persones del col·lectiu. Meyer ha apuntat que fora de Barcelona encara hi ha més desconeixement de la situació: “No és que el personal no vulgui tractar bé, sinó que no en saben”, ha afegit.

Laura Vilar, també activista, ha explicat que moltes de les seves companyes del col·lectiu han manifestat que preferien morir abans que anar a una residència. Vilar ha recalcat la importància de donar un tracte igualitari a les persones i ha demanat als professionals que valorin la part humana de cadascú, i no la vida “íntima”. Vilar ha explicat que és “important” que les persones del col·lectiu siguin acceptades i que no se sentin humiliades: “Que estiguin molt ben ateses, com la resta”, ha demanat. L’activista ha explicat que fa anys va ser operada per un cirurgià que la va tractar com un home, i no com la dona que ella va manifestar que era.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram