reunió

Reunió dels alcaldes de l’EAP Martorell Rural amb el Departament de Salut. Foto: Ajuntament Sant Esteve

Cinc pobles, tres comarques diferents. Aquesta és la composició de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Martorell Rural. El conformen els municipis de Castellví de Rosanes, Sant Esteve Sesrovires, Gelida, Masquefa i Sant Llorenç d’Hortons. La zona hauria de comptar amb 15 metges que es repartirien per les diverses poblacions, però actualment només n’hi ha vuit.

A més, la falta de personal se suma a les connexions deficients entre els municipis. Adrià Camino, alcalde de Castellví, explica que quan no els poden atendre al CAP del seu poble, els envien a Gelida o a Masquefa. En el cas d’aquest últim han de fer uns 20 minuts de cotxe per arribar-hi, ja que el transport públic és pràcticament inexistent. A més, les consultes pediàtriques són les que més pateixen en aquest sentit perquè a Castellví no hi ha el servei.

De fet, a l’ambulatori de Castellví de Rosanes només hi ha atenció presencial dos matins a la setmana, dels quals un d’ells ni tan sols hi ha metge.

Per tot plegat, els alcaldes dels municipis de l’EAP Martorell Rural reclamen una nova distribució territorial per facilitar l’atenció dels ciutadans. Camino exposa que no té sentit que els veïns de Castellví hagin d’anar a Masquefa quan “Martorell està a cinc minuts”.

Per la seva banda, Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve Sesrovires, declara que esperen que “la reorganització pugui suplir la mancança de metges que patim”. I afegeix: “Cal que s’estudiïn les adscripcions segons les seves comunicacions i millorar-les”.

És per això que els batlles dels cinc municipis es van reunir amb el Departament de Salut per plantejar-los el problema i estudiar possibles canvis. Tots dos alcaldes coincideixen que la trobada va anar bé. “Va ser molt fàcil que entenguessin que cal fer una reorganització”, assegura Camino.

La pròxima reunió es farà al juny i seria idoni que llavors els plantegessin què comportaria estar en una altra zona sanitària. Seria aleshores quan cada municipi podria valorar-ne els beneficis.

Incentius pels metges rurals

Per altra banda, la comissió de recursos del Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat ha aprovat un acord per donar incentius a places de difícil cobertura. El Sindicat de Metges de Catalunya ha celebrat el pacte, com també ho han fet els alcaldes de Sant Esteve i Castellví. Camino, a més, celebra també que “és positiu sempre que s’intenti fer alguna cosa”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram