Olesa de Montserrat mur al Parc de la Memòria

Mur del Parc de la Memòria, inaugurat el mes de febrer. Foto: Ajuntament

“Busquem els familiars dels 166 olesans i olesanes sotmesos a judicis franquistes entre els anys 1939 i 1978”. Amb aquest cartell, l’Ajuntament ha fet una crida per tractar de localitzar familiars de víctimes de judicis sumaríssims durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista.

“Aquesta és una petita part de la repressió patida durant aquest període, ja que hi ha molts casos que no queden documentats o que s’han perdut en l’oblit”, remarca el regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, que afegeix que hi ha moltes casuístiques diferents, “des de funcionaris depurats fins a mestres desterrats o població civil afusellada, amb les restes amuntegades en foses comunes o abandonades en cunetes”.

Des de l’esmentada regidoria s’assegura que no n’hi ha prou amb aquests actes de reparació, ja que segons recorden “es tracta d’una tasca complexa, donat el gran nombre de víctimes i la dispersió geogràfica dels seus descendents”.

Recuperar la història

Per altra banda, dins de la seva campanya de recuperació de la memòria històrica que el mes de febrer va viure l’acte d’inauguració del Parc de la Memòria, l’Ajuntament afirma que està compromès a realitzar actes de reparació jurídica per aquells familiars que es localitzin.

Amb aquesta finalitat, l’Arxiu Històric Municipal ha creat un correu electrònic, [email protected], per facilitar la comunicació i la recollida d’informació necessària per part dels familiars dels represaliats.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram