Espais verds

Els espais verds redueixen el risc dels infants de desenvolupar un TDAH. Foto: Blanca Blay/ACN

La conseqüència més greu de la contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona és ben coneguda. Cada any produeix 3.700 morts prematures. Malgrat això, la concentració de partícules nocives a l’aire té més derivades. En aquest cas en la població infantil.

Un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) determina que els nens i nenes que viuen a prop d’espais verds tenen menys estrès oxidatiu. Aquest concepte es refereix a la manca d’oxigen que necessiten les cèl·lules i pot derivar, en edats adultes, en problemes de salut com l’arterioesclerosi, el Parkinson o l’Alzheimer.

“L’anàlisi conclou que una major exposició a la vegetació s’associa amb nivells més baixos d’estrès oxidatiu, i que aquesta associació s’observa independentment de l’activitat física que duen a terme les nenes i nens”, explica l’estudi.

Alhora, la investigació recorda que els espais verds tenen més efectes positius, com una millora de la salut mental i la reducció del risc de sobrepès o obesitat. “S’havia estudiat menys quins efectes directes té aquesta vegetació en els processos biològics, per exemple en la inflamació i l’estrès oxidatiu, i això és especialment important per conèixer el paper que poden tenir els espais verds en les malalties respiratòries i al·lèrgiques”, afirmen des de l’ISGlobal.

Contaminació i TDAH

Un altre estudi, en aquest cas fet al Canadà, també determina com la contaminació afecta els infants. En aquest cas, i segons recull el mateix ISGlobal, els nens i nenes que viuen en zones amb major contaminació atmosfèrica i amb escassetat d’espais verds “podrien tenir fins a un 62% més de risc de desenvolupar un Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH)”. Per contra, els infants que viuen en zones més verdes i menys contaminades tenen un 50% menys de risc.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram