Rellotges

A casa nostra fa temps que es reflexiona sobre la reforma horària. Foto: Violeta Gumà/ACN

Aquest dilluns va començar a Barcelona la segona edició de la Setmana dels Usos del Temps. Aquest esdeveniment internacional s’allargarà fins divendres vinent i totes les activitats tindran lloc al recinte modernista de Sant Pau. Però, de què parlem quan ens referim als usos del temps?

El congrés vol ser un espai en el qual debatre sobre polítiques públiques del temps. En altres paraules, dialogar sobre com implementar mesures perquè els ciutadans disposin de més temps lliure i de més qualitat.

Es tracta d’un tema que encara ha pres més rellevància després de la pandèmia i sobretot després del confinament. Actualment, a ciutats com Barcelona es parla de conceptes com la ciutat dels 15 minuts: qualsevol desplaçament urbà ha de suposar aquesta quantitat màxima de temps. També han pres força altres iniciatives de caràcter social com els bancs de temps, on els veïns poden intercanviar el seu temps lliure ajudant la comunitat. Tot i que aquestes propostes poden sonar com a noves, a casa nostra ja fa anys que les polítiques del temps estan sobre la taula amb aspectes com la reforma horària.

Totes les iniciatives citades seran debatudes durant la Setmana dels Usos del Temps, que tindrà el seu moment àlgid el dia de la clausura, quan es presentarà la Declaració de Barcelona en polítiques de temps. Amb aquesta eina, segons explica l’organització de l’esdeveniment en el qual participen l’Àrea Metropolitana de Barcelona o la Diputació de Barcelona, es vol “crear un marc comú pel desenvolupament de polítiques de temps a tota Europa”. “Es firmarà oficialment la Declaració per part dels signants i es donarà per iniciat el procés de treball per estendre les polítiques de temps als diferents estats membres”, diu l’organització.

Cap a la jornada laboral de quatre dies?

Segurament una de les propostes més noves d’aquest congrés és la que fa referència a la jornada laboral de quatre dies. Va ser amb aquesta temàtica que es va inaugurar dilluns l’esdeveniment. En la xerrada La setmana de 4 dies i el dret a la desconnexió digital van participar la CEO de l’empresa 4 Day Week Global, Charlotte Lockhart, i l’eurodiputat socialista Alex Agius. Ambdós van coincidir a reivindicar la necessitat d’establir jornades de quatre dies laborables sense pèrdua de sou.

Al mateix temps, Agius va recordar que el Parlament Europeu ha aprovat una resolució sobre el dret a la desconnexió digital i que “ara està en mans de la CE” posar-lo en pràctica.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram