Injecció covid

L’estudi ha analitzat les sis onades de covid que va patir Barcelona. Foto: Arxiu

Al seu dia, la covid-19 va fer córrer rius de tinta. Qui eren els més afectats per la malaltia respiratòria? On tenia major incidència el virus? Ara que ja ha passat un temps, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha volgut posar una mica de llum a aquests interrogants i ha analitzat les tendències diàries d’afectació de la covid en les desigualtats socioeconòmiques a Barcelona, des del març de 2020 fins al març de 2022.

Les conclusions a les quals ha arribat assenyalen que “si bé, durant tot el període d’estudi, viure en zones de renda alta va mostrar un efecte protector, aquest fet va variar depenent de l’onada, la fase de l’onada i els grups d’edat”.

Així doncs, s’ha comparat la proporció de casos en àrees censals amb nivells de renda baixos i alts segons el sexe i l’edat, entre altres, i s’ha determinat que mentre les dues primeres onades van afectar especialment les àrees de rendes baixes, això va canviar a mesura que va avançar la pandèmia i, fins i tot, la tendència es va revertir en la sisena onada.

Els altres condicionants

D’altra banda, l’edat també va tenir un efecte significatiu que va canviar al llarg de les sis onades, sent els joves els qui van experimentar diferències més significatives entre onades.

Tal com explica l’estudi, hi ha diversos factors socials que interactuen amb el nivell de renda al llarg de l’evolució de la incidència de la covid i que explicarien la variabilitat en cada moment de la pandèmia. D’aquesta manera, aspectes com la distribució en la població de les malalties cròniques, l’accés als serveis sanitaris, les condicions laborals i d’habitatge, l’obertura de les escoles, els comportaments socials o l’accés a les proves diagnòstiques, entre altres, explicarien l’impacte desigual de la malaltia segons el nivell de renda, el moment i l’edat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram