Amiant

Organitzacions com la FAVB consideren que l’amiant és encara més nociu per als infants. Foto: FAVB

El Consorci d’Educació de Barcelona ha anunciat aquest mes de juny que utilitzarà fons europeus Next Generation per retirar l’amiant que hi ha en cinc instituts de la capital catalana.

Segons la documentació del projecte, a la qual ha pogut accedir el Línia, es tracta de les cobertes de fibrociment que hi ha en cinc instituts barcelonins. Alhora, les actuacions se situen “en l’àmbit de l’adequació i rehabilitació dels edificis d’ús escolar per tal que siguin més eficients energèticament i més saludables”.

Així, a l’Institut Mare de Déu de la Mercè s’enretirarà una coberta de fibrociment de 4.250 metres quadrats; a l’Institut Menéndez y Pelayo una de 270; a l’Institut Barcelona-Congrés una de 1.700; a l’Institut Escola del Treball una de 300 i, finalment, a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja una de 600.

En total, el Consorci invertirà 1,8 milions d’euros en aquesta iniciativa, que es posarà en marxa el pròxim setembre i que hauria d’acabar a finals d’agost de 2023.

Amiant i problemes de salut

Des de l’any 1977, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera l’amiant una “substància cancerígena”. Aquest fet va fer que el 2002 es prohibís utilitzar el fibrociment com a element de construcció a l’Estat espanyol. Així mateix, l’exposició d’aquest material en llocs exteriors fa que, pel seu deteriorament, les fibres d’amiant arribin al medi ambient, i és quan poden ser nocives per a la salut.

És en aquest sentit que cal emmarcar l’actuació del Consorci, ja que tal com indiquen organitzacions com la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), “es calcula que els efectes nocius de l’amiant en la salut dels infants són cinc vegades superiors que en la gent adulta”. Aquest fet, segons apunta l’ens veïnal, “té a veure amb la seva estructura pulmonar, l’acceleració de la seva respiració i que estan més exposats a la inhalació de fibres”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram