Sala espera CAP Compte Borrell

Amb l’ampliació de barris, el districte de l’Eixample també se suma al projecte i ja seran set els districtes que en podran gaudir. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Barcelona ampliarà a 11 barris més el programa de salut comunitària, cosa que permetrà arribar a 37 barris el 2030 amb un total de 680.000 habitants. Amb un pressupost de 4,5 milions d’euros, es promourà la salut física i mental en totes les etapes de la vida, receptant des dels CAP activitat física, artística o comunitària, a banda de les receptes mèdiques. Ho anunciava la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva, acompanyada en roda de premsa pel regidor d’Esports, David Escudé.

Barcelona Salut als Barris (BSaB) es va posar en marxa l’any 2007 i actualment arriba a 26 barris de la ciutat. Durant l’any 2022 s’han desplegat més de 204 intervencions, en què han participat prop de 13.000 persones i més de 500 agents.

Els 11 barris que s’hi afegeixen

La mesura proposa que, a partir de l’any 2025 i de manera gradual fins el 2030, el programa arribi a implementar-se en 11 barris més: Vilapicina i la Torre Llobeta, Hostafrancs, la Clota, el Camp de l’Arpa, el Clot, Montbau, Porta, Sant Antoni, Can Baró, el Parc i la Llacuna del Poblenou i Provençals del Poblenou.

Amb aquesta ampliació, el districte de l’Eixample també se suma al projecte i ja seran set districtes de la ciutat els que podran gaudir de BSaB, cosa que implica arribar a una població de gairebé 680.000 residents.

Villanueva i Escudé

El programa comptarà amb 4,5 milions d’euros més per arribar als 680.000 veïns. Foto: Ajuntament de Barcelona

El programa, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, dona servei als barris més desafavorits de la ciutat, millorant la salut i qualitat de vida i contribuint a la reducció de les desigualtats socials en salut de la població barcelonina. Les intervencions de salut comunitària que actualment es desenvolupen en el marc del programa BSaB abasten tots els cicles de vida i s’orienten a generar oportunitats saludables per i amb la comunitat, com activitats d’oci per a famílies, programes de salut a les escoles, primeres experiències prelaborals, promoció de la salut sexual-afectiva o taules i grup de treball per impulsar i coordinar projectes en comunitat.

Receptes esportives

Els Equips d’Atenció de Primària de Salut tenen en la prescripció social una eina per oferir alternatives a la medicalització per tractar els malestars de la vida quotidiana a través d’activitats de la comunitat que poden influir a millorar la seva salut i benestar de la població. En aquesta línia, el consistori prepara un projecte per fomentar l’activitat física com una eina fonamental per millorar la salut i el benestar. La incorporació de nous perfils professionals al sistema sanitari, com nutricionistes o fisioterapeutes, està facilitant la realització d’activitats grupals i comunitàries. No obstant això, aquestes propostes acostumen a ser limitades en el temps, i per això, la possibilitat de dur a terme aquestes activitats grupals amb una recepta esportiva que vinculi les persones als equipaments esportius del territori es considera com una gran oportunitat de cara als propers anys.

La mesura permetrà implementar una xarxa coordinada entre agents sanitaris i centres esportius municipals per apropar l’activitat física a les persones derivades des dels centres de salut. D’aquesta manera, es minimitzen les barreres que es puguin tenir per accedir a practicar algun tipus d’activitat física i beneficiar-se de la seva pràctica. El projecte s’està treballant en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Institut Barcelona Esports i es preveu que es pugui aplicar al llarg de l’any 2025.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram