investigar

Imatge d’arxiu. Foto: Pexels.

El primer assaig del fàrmac Omomyc contra el càncer ha obtingut bons resultats. L’assaig l’ha portat a terme el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) a través de la seva spin-off Peptomyc.

En la fase preclínica en laboratori es va demostrar que Omomyc, una miniproteïna terapèutica desenvolupada al VHIO, era capaç d’entrar a les cèl·lules i arribar al nucli, on es troba l’oncogen MYC. El fàrmac inhibeix l’habilitat de MYC per promoure el creixement de tumors.

L’assaig clínic en fase I ha comptat amb 22 pacients amb tumors sòlids -de pàncrees, intestins i pulmó- i amb tractaments previs. En 8 de 12 pacients es va comprovar que la malaltia es mantenia estable i s’havia aturat el creixement del tumor després de 9 setmanes de tractament.

Inhibir “una diana molt perseguida”

La directora de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer-Caixa Research del VHIO, Elena Garralda, ha explicat que els resultats de la fase I de l’estudi són “bones notícies” perquè s’ha pogut inhibir per primera vegada una diana “molt perseguida” en el tractament del càncer, com és MYC.

“MYC controla la transcripció del DNA de molts processos cel·lulars del càncer: com es replica la malaltia, com es resisteixen als tractaments…”. Fins ara, inhibir MYC, ha remarcat, “havia estat un repte i és un repte”.

A banda, l’assaig conclou que el fàrmac dona pocs efectes secundaris i aquests són controlables, una bona notícia també segons Garralda. Els més comuns van ser reaccions lleus a la infusió intravenosa, com calfreds, nàusees, afectacions a la pell i pressió arterial baixa. Els nivells de dosis més alts es van associar amb més reaccions, però es van tractar fàcilment.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram