Exposició passat industrial Fort Pienc

Una visitant mirant les imatges i els cartells de la mostra. Foto: Arxiu Històric Fort Pienc

Com la majoria dels barris de l’Eixample de Barcelona, el Fort Pienc és una zona de la ciutat relativament nova. El que ara és una de les àrees més cèntriques de la capital catalana era poc més que camps de cultiu i camins dos segles enrere. Així i tot, el naixement i la consolidació d’aquest barri no van ser protagonitzats per les grans finques modernistes i les avingudes elegants de l’Eixample de la classe mitjana barcelonina.

El Fort Pienc va ser, fins ben entrat el segle XX, una zona plena de fàbriques, tallers, soroll i treballadors humils que, tot sovint, no es recorden. Precisament per això, l’Arxiu Històric Fort Pienc proposa un recorregut pel passat industrial més desconegut a través de fotografies d’època, plànols, gravats i cartells de propaganda de les empreses de la zona. “Les imatges dels anys 20 ensenyen un barri ple de descampats i sense carrers. El Fort Pienc es va poblar tard i en pocs anys ha canviat moltíssim”, explica Gisela Boronat, de l’Arxiu Històric del barri.

La mostra també inclou tres grans plànols urbans de diverses parts del barri: la zona entre el carrer Marina i la plaça de les Glòries, la part per sobre de la Gran Via i la part per sota. A cada mapa s’hi mostren les indústries que hi va haver a la zona, des de les fàbriques d’automòbils i carruatges fins a les d’alimentació i recol·lecció de fems per adobar els camps.

Testimonis de l’oblit

La feina de creació de l’exposició no ha estat fàcil. La falta d’informació i de materials precisos sobre gran part dels edificis i activitats que ocupaven els antics carrers del Fort Pienc ha obligat l’equip de l’Arxiu a fer una llarga recerca que es plasma en les gairebé 300 fotos, dibuixos i documents exposats.

Fins i tot els veïns del barri han ajudat a fer possible aquest repàs al passat industrial. Els records dels fortpienencs de tota la vida i els tresors documentals que alguns guarden han estat fonamentals. “Hem treballat amb molta memòria oral i hem recollit la informació de moltes fonts, però l’exposició no està tancada. La nostra idea és mantenir viu el contingut, rebre noves aportacions i continuar col·laborant amb tothom”, detalla Boronat.

L’exposició, inaugurada el passat 13 de juny, es pot visitar al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc fins al 17 de juliol i inclou algunes visites comentades sobre els materials exhibits.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram