Malabars circ

El projecte de mentoria artística de circ de l’ASPB fa una dècada que funciona. Foto: Ajuntament de Barcelona

El Bon Pastor, Baró de Viver, Verdum i el Carmel. En moltes zones d’aquests quatre barris de Barcelona, la renda mitjana per persona no supera anualment els 10.000 euros. La xifra és molt inferior a la d’altres indrets de la ciutat on es depassen els 30.000 euros amb facilitat. És també en aquests quatre barris on l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ja fa anys que desenvolupa un programa de mentoria artística.

“En aquests barris es van detectar i prioritzar dues necessitats relacionades amb l’educació i les carències emocionals de la població infantil i jove”, afirmen des de l’ASPB. Es refereixen a l’alt índex de fracàs escolar i abandonament dels estudis i a les carències emocionals en els infants i joves “a conseqüència d’entorns familiars de risc”.

Va ser en aquest marc que van néixer les mentories artístiques adreçades als infants d’entre 10 i 12 anys. “El 2012 es va implementar el programa Amics i Circs als barris del Bon Pastor i Baró de Viver, i el 2018 Música en Tàndem i Amics i Còmics als barris del Carmel i del Verdum, respectivament”, expliquen des de l’agència. Al barri del Verdum, des del 2020 es duen a terme formacions de teatre musical. Totes elles són gratuïtes.

Ara, amb el bagatge d’una dècada, el projecte vol continuar implantat i, per això, s’ha fet públic un contracte amb un valor estimat superior als 360.000 euros per seguir impulsant l’art en aquests quatre barris.

Els beneficis de l’art

Tal com afirmen des de l’ASPB, l’art té un impacte notable en la millora de les persones que el practiquen. “Els programes d’acompanyament són especialment efectius en els adolescents d’entorns desafavorits que no han tingut relacions socials positives”, considera l’organisme.

Alhora, l’agència afirma que “les activitats artístiques milloren l’estat d’ànim, les emocions i altres estats psicològics”. Per a l’ASPB, l’art genera en els joves i infants “sensació de benestar, estabilitat emocional i millora de l’autoestima”. A més, també incideix en la responsabilitat grupal, la cohesió, la cooperació, la solidaritat i la integració social.