treballador netejant amb aigüa freàtica

Un treballador neteja amb aigua freàtica els carrers de la ciutat. Foto: Blanca Blay / ACN

L’Ajuntament de Barcelona treballa en una nova ordenança municipal d’aigües grises perquè les noves construccions o grans rehabilitacions es facin ja amb un sistema d’aigües que canalitzi l’aigua de la pica o de la dutxa cap a la cisterna del vàter i evitar que s’utilitzi aigua potable per a aquesta acció. No obstant això, la tramitació de l’ordenança no començarà fins al segon semestre d’aquest 2024.

Possibles afectacions a l’aigua de la casa

La directora general de Barcelona Cicle de l’Aigua, Cristina Vila, ha fet referència als consums d’aigua potable. El novembre passat, ha indicat, el consum de dotacions va ser de 173 litres per habitant i dia, encara molt per sota dels llindars fixats en emergència 1 (200) i emergència 2 (180). D’aquests 173 litres per habitant i dia del novembre passat, un 69% de l’aigua potable va ser consumida per ús domèstic, un 26% comercial i industrial i un 5% és consum de l’Ajuntament.

Així, segons Vila, l’abastament domiciliari no afectaria els barcelonins fins a l’escenari d’emergència 3, en la qual el llindar es fixa en 160 litres per habitant i dia. És en aquest cas que s’haurien de prendre mesures. En tot cas, es tractaria de baixades de pressió i els talls de subministrament en horaris concrets queden pràcticament descartats.

Abans, ha apuntat Vila, ja s’haurien pres altres restriccions i mesures que haurien abaixat la dotació o haurien arribat vaixells amb aigua. L’Ajuntament estima que Barcelona podria arribar a la fase d’emergència 3 al juliol si es manté la tendència actual de poca pluja.

Aigua freàtica per regar espais verds

Un cop la ciutat entri en fase d’emergència per sequera, el consistori barceloní confia en l’aval de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per regar amb aigua freàtica els espais verds de la ciutat. L’aigua freàtica no és potable ni tampoc potabilitzable, és a dir que tampoc no serviria per al consum. Actualment, el 80% del verd de la ciutat es rega amb aigua potable i només el 20% es fa amb aigua freàtica, tot a uns nivells de reg de supervivència en coherència amb la fase actual de sequera. L’objectiu del consistori és poder regar de formar manual algunes de les zones verdes i arbrat que ara es reguen amb aigua potable.

Per això, el consistori ja està negociant amb els sindicats de Parcs i Jardins per triplicar els torns i desplegar 250 treballadors per regar manualment alguns espais un cop s’entri en fase d’emergència. Amb tot, l’Ajuntament té assumit que no podrà regar el 100% del verd, ja que tècnicament potser no serà possible arribar a tot arreu.

“En aquests moments estem treballant en com optimitzar tots els recursos hídrics, tècnics i humans disponibles per maximitzar els espais verds que podem regar de manera manual amb aigua freàtica”, ha explicat la gerent de Serveis Urbans de l’Ajuntament, Sònia Frias, en una atenció a mitjans. A més de triplicar els torns perquè n’hi hagi tres -matí, tarda i nit- també s’optimitzarà la maquinària, les anomenades tones d’aigua, que són els camions cisterna que contenen aigua freàtica emmagatzemada.

La prioritat de reg serà l’arbrat viari i les palmeres tant per motius de seguretat -per evitar caigudes per estrès hídric- així com grans avingudes arbrades com la del Passeig Sant Joan o la Diagonal i els parcs emblemàtics i jardins històrics, com el roserar de Cervantes, el Laberint d’Horta o els jardins de Costa i Llobera, a Montjuïc. A més a més, el consistori també estudia una distribució “equitativa” territorialment per preservar el màxim d’espais verds distribuïts per tots els districtes.

Els parcs, els principals damnificats

En tot cas, els principals damnificats un cop s’entri en emergència seran els parcs. Per exemple, el parc del Guinardó o el Parc Central de Nou Barris es reguen amb aigua potable i no compten amb un sistema alternatiu. Seran espais, per tant, que caldrà veure si es podran mantenir amb reg manual d’aigua freàtica.

En cas que les negociacions amb Parcs i Jardins fructifiquin, previsiblement el sistema consistirà a desplaçar per les diferents zones de la ciutat camions cisterna amb aigua freàtica emmagatzemada i connectar al camió vehicles més petits, com es fa amb la neteja de carrers.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram