Port Barcelona

Arquitectes de tot el món especulen sobre el futur de Barcelona, amb imaginació i “optimisme radical”. Foto: Pexels

T’imagines navegant per la Ronda Litoral de Barcelona, recollint fruita i verdura d’un hort en ple passeig de Gràcia o passejant per un Eixample convertit en la versió catalana de Manhattan? Ja hi ha qui ho ha fet i, a més, ho ha plasmat en un dibuix perquè en quedi constància. Qui sap si algun dia alguna d’aquestes estampes serà una realitat. De moment, formen part de l’exposició ’99+ imaginaris’, que acull la Fundació Enric Miralles fins al 24 de juny.

L’exposició ’99+ imaginaris’ es compon de dibuixos d’una sèrie d’arquitectes de tot el món que especulen sobre el futur de Barcelona, amb imaginació i “optimisme radical”. La proposta d’una Ronda Litoral navegable és de Josep Bohigas, la dels horts al passeig de Gràcia és de Juli Capella, i l’equip ON-A proposa un arbre mirador que tapi Colom i un Port Vell amb platges. Un altre dels participants ha imaginat l’Eixample ple de gratacels a l’estil Manhattan per fer front a l’augment de la població i, un altre, imagina directament la ciutat comtal inundada i la població visquent sobre plataformes.

La iniciativa s’emmarca en la programació del Festival Model, promogut per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), alhora responsable d’haver convocat tots aquests professionals perquè ajudin amb creacions produïdes expressament a “redefinir” el present de la ciutat imaginant “la possibilitat d’un futur diferent, més equitatiu i just”.

L’exposició pren la forma d’una taula de treball col·lectiu en forma de +, que emmarca els dibuixos dins d’un espai pel debat informal, la conversa i la discussió. Una taula de dibuix addicional permetrà als visitants asseure, pensar, reflexionar i dibuixar contribuint a aquest creixent arxiu de noves visions per la ciutat.

’99+ imaginaris’ ha estat comissariada per Eva Franch i Gilabert i Josep Maria Montaner en col·laboració amb la Fundació Enric Miralles i l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona UPC) i ha comptat amb l’assistència comissarial i disseny de Guillem Rosal, Caterina Miralles i Jack Isles.

Entre el llarg llistat d’arquitectes i despatxos participants n’hi ha molts de catalans, de la resta de l’Estat i també alguns d’internacionals. Sandra Torres i Adrià Guardiet (08014 Arquitectura), Amica Dall & Christian Fraser, Anna & Eugeni Bach, Archikubik, Hamed Khosravi, Joan Trias de Bes (TdB Arquitectura), Juli Capella, Monica Bertolino, Nábito Architects, NUA Arquitectures i Queralt Garriga, en són només alguns.