Papallona

L’Observatori de la Biodiversitat farà un especial control a les papallones. Foto: Ajuntament de Barcelona

En l’era del canvi climàtic un dels perills més grans derivats de l’escalfament global a les ciutats és la destrucció accelerada de biodiversitat. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Barcelona i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han arribat a un acord que vol mirar de conèixer els efectes devastadors que es deriven de la pèrdua d’espècies i buscar solucions a aquest problema.

Així, les dues institucions han anunciat que posaran en marxa l’Observatori de la Biodiversitat de Barcelona per “millorar la conservació i ampliar el coneixement sobre les espècies de fauna i flora presents a la trama urbana”.

Segons expliquen el consistori i el centre de recerca, el nou organisme permetrà fer seguiment de “l’estat i de l’evolució de la natura urbana” i difondre “informació sobre la biodiversitat present a la ciutat”. A més a més, donarà a conèixer la riquesa natural metropolitana i avaluarà l’estat de conservació de les espècies, hàbitats i espais naturals i prioritzarà les tasques de gestió i conservació.

L’Observatori, que de moment estarà actiu durant els pròxims quatre anys, també participarà en l’elaboració de plans d’acció per protegir de manera especial algunes espècies de fauna. En aquest sentit, des del CREAF citen els esquirols, els eriçons, els pardals, els falcons pelegrins, els rapinyaires, les aus que viuen en edificis, les aus que impacten en edificis, els ocells insectívors, els ratpenats, els rèptils, els amfibis, i els invertebrats com per exemple les papallones.

Finalment, l’observatori servirà per afavorir la col·laboració del personal científic i tècnic, per al desenvolupament de projectes específics sobre l’ecologia dels sistemes naturals metropolitans. “En particular s’impulsaran projectes d’estudi del funcionament dels sistemes metropolitans i de la seva adaptació al canvi global, de seguiment de la biodiversitat a través de plataformes de ciència ciutadana, de formació i conscienciació de la ciutadania sobre les conseqüències del canvi global a través de projectes educatius diversos, i de promoció i restauració dels ecosistemes urbans”.

L’aposta és ferma i, en paraules de l’Ajuntament i el centre de recerca, servirà per “potenciar Barcelona com a referent internacional en la biodiversitat urbana”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram