Cotorres

En cinc anys, la població de cotorres a Barcelona s’ha duplicat. Foto: Ajuntament de Barcelona

Les cotorres són un problema a Barcelona. La població d’aquests ocells, que des del 2013 estan catalogats com a espècie exòtica invasora, ha crescut de forma exponencial en els darrers anys. De les 5.000 cotorres que hi havia el 2015, el 2020 se’n comptabilitzaven 10.000.

La proliferació d’aquestes aus vingudes de Llatinoamèrica, l’Àfrica i l’Índia genera, en paraules de l’Ajuntament, “riscos per a la salut i pot danyar parcs i jardins, mobiliari urbà, alterar l’ecosistema autòcton i provoca molèsties pel soroll”.

Més enllà d’això, “la presència de nius de cotorra de grans dimensions pot suposar un risc de caiguda, sigui del mateix niu o de l’arbre o palmera que el subjecta, el que suposa un perill per a la ciutadania i els béns de la ciutat”.

És per tots aquests motius que el consistori ha decidit contractar un nou servei que es dedicarà a la retirada de nius, ous i polls de cotorra dels arbres i les palmeres de la capital catalana. Valorat en 154.000 euros, suposa una continuació del pla que ja va iniciar l’Ajuntament fa anys i que el 2021 va suposar la retirada de 200 nius.

D’aquesta manera, els ous i els polls retirats seran dipositats en caixes i aniran a un “gestor degudament acreditat per la gestió d’aquest tipus de residus”. “L’empresa adjudicatària serà la responsable d’acomplir la normativa relativa al maneig, transport i sacrifici d’animals”, afirma el consistori.

Més problemes amb ocells

No és l’únic projecte que l’Ajuntament de Barcelona ha fet públic darrerament en una línia similar. El passat 27 de maig, el consistori donava a conèixer que farà una obra de més de 660.000 euros per controlar els coloms i les gavines al Mercat de la Boqueria.

Segons ha anunciat l’Ajuntament, l’obra consistirà en la “instal·lació de sistemes de control d’aus” a l’interior i a l’exterior del mercat. Amb aquest projecte es volen evitar “els danys causats per la presència continuada de coloms i gavines i evitar el futur deteriorament i brutícia als diferents elements, així com molèsties als usuaris”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram