Jaume Collboni i Marisol Schulz

L’Ajuntament crearà un comissari per definir els continguts de la presència de la ciutat a la FIL. Foto: ACN/Blanca Blay

Barcelona serà la ciutat convidada d’honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL) el 2025. Ho ha anunciat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha participat de forma telemàtica en l’acte perquè té covid-19.

La FIL, la trobada cultural més important d’Iberoamèrica, aplega tres activitats en nou dies i hi assisteixen 750 autors de 49 països. Se celebra des del 1987. Barcelona crearà la figura d’un comissari per definir els continguts de la seva presència a la fira, així com un grup promotor de ciutat fruit de la col·laboració publicoprivada.

Un “boom literari”

Durant la seva intervenció, Collboni ha destacat que al llarg de la seva història Barcelona ha jugat un paper “protagonista” com a ciutat pont entre les cultures llatinoamericanes i l’espanyola i la catalana. També ha recordat que Mèxic ha estat terra d’acollida d’escriptors que van trobar-hi el refugi o l’exili com ara Pere Calders o Agustí Bartra i ha assegurat que la participació de Barcelona a la FIL com a convidada d’honor és una oportunitat “històrica”. “És una alegria i un orgull”, ha dit en el moment de fer l’anunci.

“La participació de la nostra ciutat en aquesta fira suposa l’aposta més ambiciosa per a la difusió dels nostres escriptors i editorials que hàgim fet mai des de Barcelona”, ha subratllat. Per això, ha indicat que és el moment perquè la potència literària històrica de la ciutat “esclati de nou”.

De fet, ha afirmat que Barcelona pot fer esclatar un “boom literari” i ha explicat que veu la fira com l’inici d’una operació “d’autèntica diplomàcia econòmica” a la indústria literària i creativa.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé ha comparat la importància social de la FIL amb el Sant Jordi i ha afegit que Barcelona està “orgullosa de poder participar-hi”. Marcé ha conclòs que aquest acord multisectorial permet convertir l’esdeveniment “no només en un acte literari, que és molt important, sinó també en un element de presència internacional, de redescobriment del nostre paper a Llatinoamèrica i de llançament internacional de la ciutat de Barcelona”.

“Un autèntic festival cultural”

La directora general de la FIL, Marisol Schulz, també ha celebrat que Barcelona sigui la convidada d’honor d’aquí a dos anys. Des del Saló de Cent de l’Ajuntament, Schulz ha destacat els llaços existents entre Barcelona i Mèxic i també ha recordat, com Collboni, que hi va haver escriptors catalans que van trobar al país un espai “de llibertat” per poder publicar en el seu idioma.

Schulz també ha volgut recordar com, a la inversa, “l’encant” de Barcelona ha atret molts escriptors de Llatinoamèrica, com ara Gabriel García Márquez.

En relació amb la fira, la directora general ha destacat la importància de l’esdeveniment en l’àmbit internacional i ha apuntat que la presència del convidat d’honor es recorda sempre. “Recordem amb afecte la presència de Catalunya el 2004 i estem segurs que Barcelona portarà escriptors, acadèmics i artistes”, ha conclòs. Schulz també ha compartit que la fira és una oportunitat en el món literari i ha assegurat que es torna “un autèntic festival cultural”, més enllà dels llibres, que en són la columna central.

A banda de l’alcalde -de forma telemàtica- i la directora general de la FIL, l’acte al Saló de Cent ha comptat amb la presència de la cònsol de Mèxic, Claudia Pavlovich; el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls; el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé; el secretari general de la Cambra del Llibre de Catalunya, Pep Lafarga; el president del Gremio de Editores de España, Dani Fernández; el president d’Editors.cat, Ilya Pérdigo; el director general d’Integrated Systems Europe, Michael Blackman i representants de la UB, UAB, UPC, UPF, entre d’altres.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram