Jaume Collboni ple Barcelona

L’alcalde Jaume Collboni a l’inici del plenari. Foto: Marta Vidal / ACN

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment la modificació de l’ordenança fiscal que regula el recàrrec de la ciutat sobre l’Impost d’Estades en Establiments Turístics -conegut com a taxa turística- per incrementar-lo dels 3,25 euros actuals fins als 4 euros. Amb l’increment del recàrrec es calcula una recaptació de 20 milions d’euros anuals més. A l’espera que el plenari aprovi definitivament l’increment després de l’estiu, PSC, Junts, BComú i ERC han votat a favor de l’aprovació provisional. PP i Vox han votat en contra. El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha demanat a la Generalitat eliminar el topall legal que, ara com ara, limita el recàrrec municipal.

En la seva intervenció, Valls, ha subratllat “que el turista és un ciutadà temporal que fa un ús intensiu dels serveis públics, i per tant amb la seva contribució ha de finançar la neteja, la seguretat, l’enllumenat o el transport públic i ajudar a mantenir la qualitat dels serveis”.

Amb l’increment del recàrrec es calcula una recaptació de 20 milions d’euros anuals més

Valls ha explicat que aquests recursos també serviran per finançar el Pa d’Espais de Gran Afluència (EGA), que tenen com a objectiu “generar més convivència perquè l’activitat turística no expulsi l’activitat quotidiana als barris”. Alhora, ha fet valdre la voluntat del govern municipal “d’anar més enllà” i ha demanat al nou govern de la Generalitat que elimini el topall legal que limita el recàrrec municipal.

Valls també ha lamentat que tot i el suport majoritari que avui ha rebut la proposta, no s’aprovés quan es va presentar ara fa nou mesos amb les ordenances fiscals. “Hem perdut nou mesos”, ha dit.

La nova ordenança incrementa fins a 4 euros el recàrrec municipal per a totes les tipologies d’establiments, que actualment està fixat en 3,25 euros per persona i nit. Un increment que, segons quan entri en vigor, podria suposar per a l’Ajuntament fins a 20M euros més de recaptació a l’any, fet que consolidaria la fiscalitat turística com el tercer ingrés més important per a les arques municipals.

Fins ara, i sense aquesta pujada del recàrrec, la previsió de recaptació pel 2024 és de 95 milions d’euros en total, sumant els 75 milions previstos del recàrrec i els 20 milions que pertoquen a la ciutat de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET), que ingressen al 50% Generalitat i Ajuntament.

Proposta d’ERC

El tràmit d’aquest divendres arriba després del debat al ple del mes de juny, on ERC va portar la proposta d’increment de la taxa.

Segons ha defensat el consistori, l’increment de la recaptació ha de servir per augmentar el retorn social del turisme i finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l’enlluernament públic o el transport, atès que els visitants fan un ús intensiu de certs serveis públics de Barcelona.

El govern municipal també vol que la recaptació serveixi per a finançar el Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA), per gestionar aquelles zones amb més ocupació o saturació de persones i contribuir a millorar la convivència entre veïnat i visitants amb mesures com l’increment del nombre d’agents cívics, la millora de l’espai públic, la gestió dels fluxos de turistes, o afavorint una dinamització del comerç local en aquests espais.

Per últim, el consistori destinarà part de la recaptació de recàrrec a projectes que “fomentin l’atracció i celebració de fires i congressos que ajudin a diversificar l’economia de la ciutat”.

Amb aquest increment del recàrrec, Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat. Un cop feta l’aprovació provisional, l’ordenança tindrà un tràmit d’exposició pública abans de poder ser aprovada definitivament al setembre o l’octubre. En funció de la data d’aprovació final i publicació, el recàrrec amb les noves tarifes es liquidarà l’1 d’octubre de 2024 o l’1 d’abril de 2025.

PSC, Junts, ERC i BComú voten a favor, mentre que PP i Vox en contra

L’aprovació provisional del recàrrec s’ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, Junts, ERC i BComú. PP i Vox han votat en contra. Així, durant el ple, la regidora de Trias per Barcelona Joana Ortega s’ha mostrat partidària de la mesura, però ha demanat al govern que la recaptació també contribueixi a tirar endavant “polítiques de promoció de la ciutat”.

Al seu torn, el regidor d’ERC Jordi Castellana ha fet valdre que la proposta del seu grup municipal busca “liderar i actuar en els impactes negatius del turisme” i ha subratllat que la recaptació ha de permetre “fer millors polítiques per revertir les externalitats negatives del turisme”. La regidora de BComú Janet Sanz ha celebrat la iniciativa, però ha demanat al consistori “anar més enllà” per tal que el topall es pugui augmentar i perquè “tota la recaptació” es gestioni des del consistori.

Finalment, des del PP i Vox s’han mostrat en contra de la mesura. La regidora del PP Àngels Esteller ha defensat que el consistori “ja té recursos per gestionar el turisme”, mentre que el regidor de Vox Gonzalo de Oro-Pulido ha criticat que l’increment del recàrrec “no reportarà res” a la ciutadania.

Ple de comiat de Trias

Aquest ple també ha estat l’últim de Xavier Trias. Així ho va anunciar fa uns dies, i també suposa l’abandonament de la política. Al capdavant del grup municipal de Junts hi resten Jordi Martí Galbis i Neus Munté, i queda la incògnita de qui serà el candidat o candidata del partit a les pròximes eleccions municipals, que Trias demana que es defineixi aviat.

Xavier Trias confirma que deixarà la política i l’Ajuntament de Barcelona aquesta setmana
WhatsAppEmailXFacebookTelegram