Nenes a l'escola

El contacte amb els bisfenols en l’època prenatal pot produir asma infantil. Foto: María Belmez/ACN

La ciència no para de descobrir nous efectes negatius que la vida moderna produeix en la salut humana. En aquesta ocasió ha estat un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) el que ha posat sobre la taula que “l’exposició prenatal” a substàncies químiques que s’utilitzen en la fabricació de “plàstics i resines presents en nombrosos productes de consum, com llaunes de conserva, ampolles reutilitzables o joguines”, pot tenir conseqüències sobre la salut respiratòria de les nenes durant l’edat escolar.

L’estudi, que ha analitzat més de 3.000 mares i els seus fills i filles, conclou que aquests productes, que tenen el component anomenat bisfenol A, són disruptors endocrins que, quan entren en contacte amb la mare, passen a la llet materna i també poden traspassar la barrera que suposa la placenta. Això pot derivar en problemes de salut respiratòria per a les nenes anys més tard.

Per què les nenes?

Els resultats d’aquest treball van revelar que en les dones que mostraven més concentració d’aquests productes en l’orina materna hi havia “un risc més gran que les seves filles presentessin asma i sibilacions en edat escolar”. “En canvi, aquesta associació no es va observar en els nens”, afegeixen des de l’ISGlobal.

Maribel Casas, investigadora de l’institut, considera que “els bisfenols són disruptors endocrins i poden interferir amb les hormones sexuals, la qual cosa pot donar lloc, com suggereixen els resultats, a efectes diferents en funció del sexe de la persona exposada”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram