Sensesostre

Les persones sense llar denuncien que amb l’entrada en vigor del Pla Endreça els fan fora dels llocs on dormen a la nit. Foto: Albert Alexandre

Des de l’estiu passat, la fundació en defensa dels drets de les persones sense llar Arrels mira amb preocupació les polítiques que l’Ajuntament de Barcelona està implementant als carrers de la ciutat. Segons aquesta organització, des del juliol de l’any passat, amb l’entrada en vigor del Pla Endreça, que vol, en paraules del consistori, “recuperar l’excel·lència de l’espai públic de qualitat”, la pressió sobre les persones que viuen al carrer s’ha incrementat. “Des que va entrar en vigor hem comprovat que comporta més dificultats en el seu dia a dia, sancions més dures i vulneracions de drets”, consideren des d’Arrels, que també parlen d'”estrès”.

L’organització assegura que amb aquest pla s’han intensificat les actuacions de la policia i dels serveis de neteja municipals per fer fora les persones sense llar del “lloc on pernocten”. Detalla que, segons el relat de les persones que viuen al carrer, els cossos policials i de neteja amenacen de “llençar-los les pertinences” o ho fan “sense avís previ”. A més, segueix Arrels, mullen les persones sense llar i llencen a les escombraries “les seves mantes, cartons, documentació, el mòbil o la medicació”. “Relaten que la policia municipal apareix més sovint que abans, en moltes ocasions diàriament i a la mateixa hora”, diuen des de la fundació per afegir que de vegades els amenacen de “prendre’ls els animals de companyia o els sancionen amb multes”.

L’Ajuntament ho nega

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona nega haver canviat els criteris o directrius del tracte als sensesostre. Després de la crítica d’Arrels, la comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, ho ha desmentit, assegurant que tots els serveis municipals tracten amb la màxima sensibilitat les persones que dormen al carrer. De fet, ha dit que se’ls segueix tractant amb cura i intentant vincular les persones als serveis socials.

Surroca ha assenyalat que l’actual ordenança de civisme i convivència és del 2005 i que des d’aleshores no hi ha hagut cap especial incidència en aquesta qüestió. Per això s’ha preguntat el motiu pel qual Arrels fa ara aquesta denúncia pública. En aquest sentit, ha desmentit que s’estigui aplicant l’ordenança de forma diferent o que els diversos serveis municipals, com els socials, la Guàrdia Urbana o els de neteja, actuïn d’una altra manera des que es va estrenar el Pla Endreça.

La comissionada ha dit que el consistori ha de vetllar per tots els interessos concurrents a l’espai públic, però ha negat que es multi ningú per dormir al carrer. A més, ha assegurat que es treballa amb coordinació amb els serveis socials i les entitats del sector.

Així mateix, també ha negat que la Guàrdia Urbana tregui les pertinences personals dels sensesostre, i ha afirmat que el cos policial té una unitat deontològica que vetlla perquè totes les actuacions siguin “pulcres i escrupoloses” i amb una “exigència molt elevada”. Per això, ha demanat a les entitats i a la ciutadania que vigilin amb el que es diu sobre els sensesostre per no estigmatitzar-los, sobretot amb l’ascens de tot el món de la ultradreta.

Preguntada sobre la possibilitat que la intensificació de la neteja hagi perjudicat algunes persones sense llar, Surroca ha dit que els serveis socials “actuen amb la màxima sensibilitat”.

Un cas com a exemple

Sigui com sigui, Arrels esmenta un cas paradigmàtic de la situació que denuncia. El Juan Antonio, des que va entrar en vigor el Pla Endreça, acumula al voltant de catorze multes. “Algunes són per conceptes com llençar burilles al carrer o manca de neteja i higiene personal”, afirmen des d’Arrels. “Em posen multes com si fossin quatre paperetes. Jo com vols que pagui el que em demanen?”, es pregunta ell.

De la mateixa manera, l’organització diu que, tot i que no ha augmentat el nombre de multes, sí que ho ha fet la quantitat de les sancions. “A Arrels coneixem persones que viuen al carrer i que acumulen milers d’euros en sancions”, apunta.

Preocupació a la Sindicatura de Greuges

La situació ha fet reaccionar el síndic de greuges de Barcelona arran d’una petició d’Arrels. La Sindicatura manifesta que la “preocupa el fet que la recerca de ‘l’excel·lència de l’espai públic’ que pregona el Pla Endreça, posant el focus en la neteja i l’ordre, pugui tenir un impacte negatiu per a les persones sense llar, per a les quals l’espai públic no només és un espai d’ús comú, sinó també l’espai en el qual fan vida i on no disposen dels mínims necessaris”.

En aquest sentit, el síndic constata que “s’està intensificant l’actuació policial sobre les persones sense llar”, concretament “sobre les que pernocten o romanen a l’espai públic”, fet que coincideix amb “la posada en marxa del Pla Endreça”.

Què diu el Pla Endreça?

Tal com estipula la mateixa documentació del Pla Endreça, l’Ajuntament, “per minimitzar les molèsties que causen a l’espai públic, reforçarà l’atenció a les situacions de vulnerabilitat per detectar, assistir i –si s’escau– derivar les persones en situació de sensellarisme o les que pateixen addiccions o malalties mentals als serveis corresponents”.

La menció a les persones que viuen al carrer apareix a l’apartat on el consistori afirma que impulsarà “l’activitat de denúncia i sanció” per contribuir a “la reducció de les conductes infractores” al carrer.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram