Vigilància

Quatre de cada 10 delictes a transports com el metro es produeixen a les estacions. Foto: TMB

Molts dels delictes que es produeixen en una ciutat es donen als transports públics. En gran part, aquest fenomen s’explica per la facilitat que tenen els delinqüents de fugir si les seves víctimes els enxampen. Dit d’una altra manera, si un lladre roba la cartera a un viatger del metro, ho té tan fàcil com saltar del vagó quan les portes s’estan tancant per escapar.

En aquest sentit, segons el darrer informe de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), la majoria de delictes que es donen als transports són “robatoris sense violència”. Alhora, el document assenyala que “la massificació en els vagons, les andanes o els autobusos” facilita la tasca dels lladres.

Els delictes al transport en xifres

Durant el 2022, el 47% dels delictes es van produir en el trajecte, és a dir, dins de vagons, autobusos o tramvies, mentre que el 44% es van localitzar en una estació, terminal o intercanviador del metro, de l’autobús o del tren. La resta de delictes va tenir lloc en parades al carrer.

Si ens fixem en els delictes segons el transport, no hi ha cap dubte que el metro és de llarg, allà on més fets es produeixen. Sota terra es concentren el 65% dels delictes, seguit a molta distància dels autobusos (20%), els ferrocarrils catalans (3%), la Renfe (4%) i el tramvia (2%).

Quina és la línia de metro amb més delictes

Tal com indica l’IERMB, en el cas del metro, l’activitat delictiva es concentra a Barcelona, en concret a les estacions ubicades al centre de la ciutat. Tanmateix, també hi ha concentració de delictes en aquelles estacions que actuen com intercanviadors o aquelles que es troben en centres d’activitat econòmica com la parada de Plaça Espanya que es troba pròxima al recinte firal.

“Ara bé, també adquireixen importància altres indrets metropolitans que tenen la seva pròpia centralitat territorial, com poden ser per exemple, les estacions que s’ubiquen a Santa Coloma de Gramenet, a l’Hospitalet de Llobregat i a Sant Adrià de Besòs”, afegeix el document  de l’institut.

Tot això fa que la línia que més delictes registra sigui l’L1. A la línia vermella es donen un de cada cinc delictes que viu el metro. Segueixen l’L3 (10%), l’L5 (10%), l’L4 (3,4%), l’L2 (1%), l’L9 (1%) i l’L10 (0,4%).

Mapa delictes transports

Les parades amb més delictes. Mapa elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona

WhatsAppEmailXFacebookTelegram