Menús escolars

Es tracta d’una prova pilot en la qual intervindran sis escoles metropolitanes. Foto: PEM Barcelona/ACN

Cal reduir els aliments ultraprocessats, les llaminadures, el menjar ràpid, les pizzes o els postres làctics ensucrats. Cal evitar les begudes amb edulcorants calòrics o les begudes energètiques.

En la seva guia de salut per a famílies i escoles de 2020, l’Agència de Salut Pública de Catalunya alertava sobre el consum en l’etapa escolar dels productes esmentats. No era una recomanació buida, ja que segons un estudi del govern espanyol, el 40,6% dels infants d’entre 6 i 9 anys té sobrepès i un de cada quatre nens i nenes amb rendes baixes pateix aquesta situació alimentària.

És per aquest motiu que el darrer pla iniciat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té una importància cabdal. L’organisme durà a terme una prova pilot que té per objectiu que els menjadors escolars de la regió es converteixin en espais on es promoguin “els valors de l’alimentació saludable i sostenible”. Així mateix, la iniciativa pretén que els centres educatius comprin productes de proximitat i de temporada i potenciïn “les dietes saludables basades en aliments ecològics”.

Sis escoles pilot

Aquest projecte s’emmarca en el Pla d’acció per a l’Alimentació Sostenible de l’AMB i de moment, segons queda recollit en els documents públics de contractació, consistirà en “un acompanyament tècnic especialitzat a diversos centres escolars per valorar quins són els canvis a implementar tant en els menjadors com en els menús escolars”.

En total seran sis les escoles seleccionades per participar en el projecte. En aquests centres es farà una investigació que vol determinar com són els àpats escolars, com són les vies d’abastiment dels aliments, com són les cuines i quin preu tenen els menús. Després d’això, es proposaran millores que seran extrapolades al conjunt dels centres educatius metropolitans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram