Jovent

L’aspecte físic és la principal causa de discriminació en ambdós sexes. Foto: Carola López/ACN

Gairebé un 60% de la població adolescent de Barcelona està insatisfeta amb la seva imatge corporal. Són dades d’una enquesta feta per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que demostren que el 53% dels nois i el 63% de les noies d’entre 13 i 19 anys no veuen amb bons ulls el seu cos.

L’aspecte físic és la principal causa de discriminació en ambdós sexes. Així, el 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats en alguna ocasió. També destaca l’augment respecte del 2016 de la discriminació de gènere. Quatre de cada deu noies s’han sentit discriminades pel fet de ser dones, mentre que en el cas dels nois aquesta situació es produeix en un de cada deu.

En global, tot i que empitjoren alguns indicadors respecte del 2016, la població adolescent de la ciutat presenta una bona salut. La majoria de l’alumnat considera que la seva salut és excel·lent o molt bona, especialment entre els nois i en els centres de barris afavorits. Igualment, destaca positivament que el 75% dels adolescents afirma tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, però, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.

Empitjora la salut mental de les noies

Les dades de l’enquesta constaten l’empitjorament de la salut mental, sobretot en les noies. Augmenten tant el malestar emocional com el risc de patir un problema de salut mental respecte de l’edició del 2016, especialment en les noies i en els barris de nivell socioeconòmic desafavorit. El nou estudi destaca que 4 de cada 10 noies manifesten malestar emocional. Els resultats també indiquen que un 16% de les enquestades declara sentir-se sovint sola. Aquest sentiment de solitud gairebé duplica el dels nois i és superior en barris desafavorits.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha recordat que es tracta d’una situació que s’ha vist agreujada per la pandèmia de la covid, insistint que es tracta d’una franja d’edat en la qual la interrelació social “és molt important” i que amb els tancaments i les restriccions “això s’ha truncat de forma abrupta”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram