Professors Joanot Martorell carta Barco

Docents signants de la carta, davant l’Institut Joanot Martorell. Foto: Línia

“Exigim la reubicació urgent i permanent propera al mateix centre escolar dels 20 infants de les 38 famílies desallotjades de l’edifici del Barco el passat mes de març”. Un grup de docents de diversos centres escolars d’Esplugues han fet arribar una carta amb aquesta demanda a l’alcaldessa Pilar Díaz, signada per la Comunitat Educativa d’Esplugues. “Hi ha famílies que en només dos mesos ja han canviat de residència temporal fins a vuit vegades”, es queixen els docents a la carta, on afegeixen que es tracta de “solucions temporals que trenquen les rutines i l’estabilitat dels alumnes afectats”.

“Reubicació llunyana”

A la mateixa carta, denuncien que els esmentats alumnes han estat “reubicats de manera temporal en hotels i aparthotels que queden lluny de les escoles i dels espais de socialització dels infants i adolescents”.

“S’està vulnerant el dret bàsic a l’educació, perquè les solucions proposades per l’Ajuntament són temporals i suposen la reubicació constant dels nuclis familiars en altres localitats, fet que dificulta l’accés als centres”, asseguren Esther Alquézar, Éric Costa, Marc Curto i José Zafra, quatre del centenar de docents signants de la carta. Tots quatre, que treballen a tres instituts de la població on hi ha un total de 10 alumnes afectats, afegeixen que els responsables municipals no han garantit el transport per traslladar-se als centres.

“Una alumna de la meva tutoria, reallotjada actualment a Viladecans, ha faltat diversos dies a classe”, comenta Costa. Quatre alumnes del Joanot Martorell estan “absents” tot i la seva presència física, especifica Zafra. “Fins i tot una família desnonada del Barco s’està plantejant tornar al Marroc”, afegeix Alquézar, que denuncia amb Zafra “l’expulsió” i “el càstig” que pateixen les famílies. “És una injustícia flagrant”, remarca Curto, que vol deixar clara la solidaritat del professorat.

Per la seva banda, els centres educatius asseguren que tots els infants assisteixen a escola “amb regularitat i només han faltat algun dia puntual”, remarquen també fonts municipals. A més, des de l’Ajuntament defensen que es manté un “diàleg permanent amb els centres escolars i les famílies”, tal com va informar l’alcaldessa en el darrer Ple. Tanmateix, tant els quatre professors entrevistats pel Línia com la directora de l’escola Prat de la Riba, Gemma Cabello, ho posen en dubte. Cabello, en concret, afirma que Zakaria i Maryam, dos alumnes de l’escola afectats pel desallotjament, van faltar a classe quan la seva família estava reallotjada fora del municipi. “Només quan han estat reubicats a Esplugues han tornat a assistir a classe de manera regular”, destaca Cabello. La cap d’estudis del mateix centre, Carolina Fernández, afegeix que aquests dos infants, de 5è de Primària, encara tenen seqüeles emocionals.

Reallotjament de famílies

Pilar Díaz, per altra banda, també assegurava en un comunicat publicat el 12 de juny que 26 de les 38 famílies ja havien estat reallotjades de manera permanent, tot i que va evitar especificar on han estat reubicades. Tanmateix, des de la plataforma veïnal Salvem el Barco expliquen una realitat diferent i al·leguen que han consultat 22 famílies afectades pel desallotjament de l’edifici i que només una té una “solució estable” en un pis de lloguer a set anys. La resta, diuen, s’han acollit a una ajuda mensual de l’Ajuntament de 1.200 euros i estan vivint a cases de familiars i hotels de fora del municipi. “És absolutament mentida que un 70% de la gent del Barco estigui actualment en una situació estable”, denuncien.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram